Най-консумираното в Америка масло причинява генетични промени в мозъка

Ваня Милева Последна промяна на 27 януари 2020 в 05:48 11747 1

Кредит Wikimedia Commons

Често използвано масло в бързата и пакетирана храна в САЩ може да причини неврологични състояния като аутизъм, болест на Алцхаймер, тревожност и депресия, установи ново проучване на Университета на Калифорния, Ривърсайд (UCR).

По данни на Министерството на земеделието на САЩ соевото масло е широко използвано в страната за различни цели - за пържене на бързо хранене, добавя се към пакетирани храни и към храна на добитък. Безспорно това е най-произвежданото ядливо масло в САЩ, а в последните години е станало предпочитана мазнина, предимно за хора, които търсят по-здравословен начин на хранене, подобно на зехтина и фъстъченото олио.

Но по всяка вероятност според новото проучване соевото масло не е здравословно за хората.

Със сигурност не е добро за мишки.

Проучването, публикувано този месец в списание Endocrinology, сравнява мишки, хранени с три различни диети с високо съдържание на мазнини: соево масло, соево масло, модифицирано така, че да съдържа ниско съдържание на линолова киселина и кокосово масло.

Екипът изследователи от Калифорнийския университет откри през 2015 г., че соевото масло причинява затлъстяване, диабет, инсулинова резистентност и мазен черен дроб при мишките.

Ефектът върху хипоталамуса

В проучване от 2017 г. същата група научи, че ако соевото масло е с ниско съдържание на линолова киселина, предизвиква по-малко затлъстяване и инсулинова резистентност.

Но в изследването, публикувано този месец, изследователите не откриха разлика между влиянието на модифицираното и немодифицираното соево масло върху мозъка. По-конкретно, учените откриха силно изразени ефекти на маслото върху хипоталамуса, където се провеждат редица важни процеси.

„Хипоталамусът регулира телесното тегло чрез метаболизма, поддържа телесната температура и е от решаващо значение за възпроизводството и физическия растеж, както и за реакцията при стрес“, заяви Маргарита Курас-Колазо (Margarita Curras-Collazo), доцент по невронауки в UCR и водещ автор на изследването.

Продукти със соево масло. Кредит: Public Domain Pictures.net

Екипът определи, че редица гени в мишките, хранени със соево масло, не функционират правилно. Един такъв ген произвежда "хормона на любов", окситоцин. При мишките, хранени със соево масло, нивата на окситоцин в хипоталамуса спадат.

Изследователският екип откри приблизително 100 други гени, също засегнати от консумацията на соевото масло. Те смятат, че това откритие може да има последствия не само за енергийния метаболизъм, но и за правилната мозъчна функция и заболявания като аутизъм или болест на Паркинсон. Важно е обаче да се отбележи, че няма доказателство, че маслото причинява тези заболявания.

Освен това екипът отбелязва, че констатациите се отнасят само за соевото масло - не за други соеви продукти или за други растителни масла.

"Много соеви продукти съдържат само малки количества от маслото и големи количества здравословни съединения като есенциални мастни киселини и протеини", казва Франсис Сладек (Frances Sladek), токсиколог и професор по клетъчна биология от UCR, която не съветва хората да се отказват от други соеви продукти като тофу, соево мляко и соев сос.

1. Полукълбо на главния мозък (Краен мозък) 2. Таламус (Междинен мозък) 3. Хипоталамус (Междинен мозък) 4. Среден мозък 5. Варолиев мост 6. Малък мозък 7. Продълговат мозък 8. Гръбначен мозък. Източник: wikimedia

Трябва да се отбележи, че това проучване е проведено върху мишки и изследванията върху мишки не винаги водят до едни и същи резултати при хората.

Една допълнителна забележка към това проучване е, че изследователският екип все още не е определил кои химични вещества в маслото са отговорни за промените, открити в хипоталамуса. Но това не е линолова киселина, тъй като модифицираното масло също генерира генетични смущения, нито е стигмастеролът, подобен на холестерола, който се намира естествено в соевото масло.

Идентифицирането на съединенията, отговорни за отрицателните ефекти, е важна област за бъдещите изследвания на екипа.

Това би могло да помогне за създаването на по-здравословни диетични масла в бъдеще.

"Догмата е, че наситените мазнини са лоши, а ненаситените мазнини са добри. Соевото масло е полиненаситена мазнина, но идеята, че е здравословно, просто не е доказана", заяви Сладек.

Всъщност, кокосовото масло, което съдържа наситени мазнини, предизвиква много малко промени в гените на хипоталамуса..

Справка:

Poonamjot Deol, Elena Kozlova, Matthew Valdez, Catherine Ho, Ei-Wen Yang, Holly Richardson, Gwendolyn Gonzalez, Edward Truong, Jack Reid, Joseph Valdez, Jonathan R Deans, Jose Martinez-Lomeli, Jane R Evans, Tao Jiang, Frances M Sladek, Margarita C Curras-Collazo. Dysregulation of Hypothalamic Gene Expression and the Oxytocinergic System by Soybean Oil Diets in Male Mice. Endocrinology, 2020; DOI: 10.1210/endocr/bqz044

Източник:

America's most widely consumed oil causes genetic changes in the brain, Science Daily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

26.01 2020 в 23:20

Вие луди ли сте или просто неграмотни! При такова стряскащо заглавие нямаше как да не погледна първоизточника и изненада. Соевото масло НЕ ВОДИ ДО ГЕНЕТИЧНИ ПРОМЕНИ! Променя се експресията на определен брой гени. Моля отворете си учебниците от биология от гимназията за да погледнете какво е експресия на ген, и какво е генетична промяна! Отделно въпросното изследване е пълно с грешки. Например хранили са мишките с 22% мазнина, при нормално 5%. За контрола са използвали мишки хранени с хидрогенирано палмово масло -същото което вече забраниха за използване в САЩ. Изобщо чудя се как тези мишки са оцелели.