Още два животински коронавируса могат да заразяват хора

Ваня Милева Последна промяна на 21 май 2021 в 07:10 3031 0

Електронно-микроскопско изображение на нов кучешки коронавирус, изолиран от дете в Малайзия с пневмония. Кредит: Molecular and Cellular Imaging Center/Ohio Agricultural Research and Development Center/Ohio State University

За осем деца, хоспитализирани с пневмония в Малайзия преди няколко години, е доказана инфекции с нов коронавирус, подобен на такъв при кучетата според съобщение на изследователски екип.

По-рано се знаеше, че само седем коронавируси заразяват хора, като последният е SARS-CoV-2, предизвикал пандемията COVID-19.

Откриването на този вероятно нов човешки патоген, заедно с друг коронавирус, който изглежда е прескочил от прасета на хора преди много години, допълва с още членове на вирусното семейство, представляващи глобална заплаха.

„Мисля, че колкото повече търсим, толкова повече ще откриваме, че коронавирусите навсякъде прескачат от един вид на друг“, коментира Стенли Перлман (Stanley Perlman), вирусолог от Университета в Айова.

Изследователите определено не свързват нито един от новите вируси със заболяване на хора. И няма доказателства, че двата нови коронавируса могат да се предават между хората - всяка инфекция може да е била скок в задънена улица в човек от друго животно. Но много изследователи се притесняват, че вирусите могат да развият тази способност в човек или животните, които обикновено заразяват.

Пълната геномна секвенция на вируса, открита при един малайзийски пациент и съобщена вчера в списание Clinical Infectious Diseases, разкрива хибрид от гени от четири коронавируса: два предварително идентифицирани кучешки коронавируса, един от които е известен, че заразява и котки, и един, който прилича на свински вирус.

Това е първият доклад, който предполага, че подобен на кучешките коронавируси може да се възпроизведе при хора и ще са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърди тази способност. 

За разлика от SARS-CoV-2 и други известни човешки коронавируси, „ние нямаме никакви ясни доказателства, че този конкретен [коронавирусен] щам е по-добре адаптиран към хората поради своята шиповидна структура“, коментира ветеринарният вирусолог Анастасия Власова (Anastasia Vlasova) от Държавния университет в Охайо (OSU), водещ автор на изследването. Човешките инфекции от кучешки коронавируси могат да се появят „с много по-висока честота, отколкото сме предполагали преди“. Този конкретен вирус може да не се предава между хората, но не знаем това със сигурност, предупреждава Власова.

Осемте деца, чиито тъканни проби са изследвали Власова и нейните колеги, живеят предимно в традиционни къщички в селски или крайградски ракони на щата Саравак, Малайзия, на остров Борнео, където вероятно често са се срещали с домашни и диви  животни от джунглата. Осемте деца са сред 301 хоспитализирани пациенти с пневмония през 2017–18 г. и изследователите вземат проби от носоглътката им, за да проверят наличието на човешки и нечовешки коронавируси.

Стандартната болнична диагностика за пневмония или друго респираторно заболяване не би открила коронавируси на кучета и котки. Доскоро никой не е търсил тези вируси при пациенти с такива заболявания. „Тези кучешки и котешки коронавируси са навсякъде по света“, коментира Перлман.

Цялата нова вирусна секвенция от детските проби прилича най-много на кучешки коронавирус. Но последователността на неговия шипов протеин, който се прикрепя към клетъчните рецептори на гостоприемника, за да инициира инфекция, е тясно свързана с шиповата последователност на кучешки коронавирус тип I и на свинския коронавирус, известен като вирус на трансмисивния гастроентерит (TGEV). И една част от шиповия протеин носи 97% сходство с шипа на котешкия коронавирус.

Малко е вероятно този хибрид да е възникнал изведнъж, по-скоро е имало повтарящи се генетични размествания между различни коронавируси с течение на времето.

„Това е мозайка от няколко различни рекомбинации, случващи се отново и отново, които никой не забелязва. И след това - бум, получавате това чудовище“, коментира вирусологът Бенджамин Нойман (Benjamin Neuman) от Тексаския университет.

Животното, което е предало новия вирус на хората, може да е котка, прасе, куче или „някое диво месоядно животно“, обяснява Вито Мартела (Vito Martella), ветеринарен вирусолог от Университета в Бари, Италия. Той планира да провери проби от италиански деца с остър гастроентерит, за да разбере дали и там има нещо подобно.

Изследователите вече знаят, че три подтипа кучешки коронавируси лесно се смесват с котешки и свински коронавируси.

„По-изненадващото е, че тези [животински] вируси всъщност могат да причинят заболяване на човек“, отбелязва Перлман, защото човек би очаквал да им липсват някои гени, важни за добрата адаптация към хората.

Седем от осемте деца, чиито тъкани съдържат последователности на вируса, са на възраст под 5 години, а четири от тях са бебета, предимно от местни етнически групи. Всички са бил хоспитализирани за 4 до 7 дни и е възстановени.

Учените разделят коронавирусите на четири рода - алфа, бета, гама и делта - а новият е алфа. Това е третият такъв алфа коронавирус, който заразява хората. Другите две причиняват обикновени настинки и повечето хора се срещат с тях през най-ранните си години. Този модел може да обясни защо само децата са били болни от този нов коронавирус. Според Ралф Барич (Ralph Baric), вирусолог от Университета на Северна Каролина, Чапъл Хил, възрастните могат да имат известен имунитет срещу новооткрития алфа коронавирус поради многократните срещи с другите два.

Най-опасните човешки коронавируси - SARS-CoV-1, SARS-CoV-2 и MERS-CoV - са бета. Поне досега не е наблюдавано алфата да предизвиква огнище на сериозно заболяване при хората, отбелязва Нойман, "но това не е особено утешително в дивия свят на вирусите".

Изследователи от Университета на Флорида съобщават през март в препринт в medRxiv първите доказателства за свински делта коронавирус, който заразява хората, в серум от три деца от Хаити, които са имали треска през 2014—15. Учените са прехвърлили серумни проби в маймунски клетки и са успели да отгледат вируси, които генетично съответстват на известни свински коронавируси. (Работата е изпратена в рецензирано списание)

Някога се е смятало, че делта коронавирусите заразяват само птици. Но през 2012 г. е открита в Хонг Конг заразена с делта коронавирус свиня. Изглежда, че вирусът е прескочил от пойни птици, разказва коронавирологът от OSU Линда Сайф (Linda Saif), която изолира вируса в култури от свински клетки.

Същият вирус е причинил голямо смъртоносно огнище на диария при бебета прасета в САЩ през 2014 г. Оттогава е доказано, че заразява клетъчни линии на хора, прасета и пилета. Лабораторните проучвания показват, че вирусът причинява персистираща инфекция и диария при птиците.

„Това е сам по себе си необичаен вирус, който заразява както птици, така и някои видове бозайници“, отбелязва Барич. „Не знам други коронавируси, които  могат да правят това.“

Някои вирусолози определят делта коронавируса от Хонконг като пандемична заплаха. Вирусът от Хаити се различава значително и вирусолозите искат да тестват местни деца и възрастни за антитела срещу него. Ако се потвърди способността му да заразява хората, той може да се разглежда също като пандемична заплаха, смята Сайф.

Заедно двата доклада посочват значението на болестите по животните за общественото здраве и необходимостта от коронавирусни ваксини за домашни животни.

„Това изследване ясно показва, че са необходими още проучвания, за да се даде оценка за важни въпроси относно честотата на предаване на кръстосани видове [коронавирус] и потенциала за разпространението им от човек на човек“, подчертава Барич.

Грегъри Грей (Gregory Gray) от Университета Дюк, водещ автор на малайзийското изследване за хибриден коронавирус, също се застъпва за наблюдение сред пациентите с пневмония в райони, за които е известно, че са горещи точки за нови вируси или места, където се смесват големи популации от животни и хора, като пазарите на живи животни и големи ферми.

„За тези прехвърляния (от животно на човек) са нужни години“, коментира Грей. „Не е като във филмите. Те преминават през различни стъпки, за да се стигне до заразяване на хората“.

Засега индикациите са, че хибридният вирус не е еволюирал, за да се предава ефективно между хората.

Справка: Emergence of porcine delta-coronavirus pathogenic infections among children in Haiti through independent zoonoses and convergent evolution
John A. Lednicky, Massimiliano S. Tagliamonte, Sarah K. White, Maha A. Elbadry, Md. Mahbubul Alam, Caroline J. Stephenson, Tania S. Bonny, Julia C. Loeb, Taina Telisma, Sonese Chavannes, David A. Ostrov, Carla Mavian, Valerie Madsen Beau De Rochars, Marco Salemi, View ORCID ProfileJ. Glenn Morris Jr.
doi: https://doi.org/10.1101/2021.03.19.21253391

Източник: Two more coronaviruses can infect people, studies suggest, Science magazine
Anthony King, doi:10.1126/science.abj5504

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !