Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Първа чернодробна трансплантация от прасе на човек. Реципиентът се чувства много добре

Ваня Милева Последна промяна на 04 юни 2024 в 00:00 2689 0

Хирурзи около операционна маса по време на хирургическа операция

Кредит Rawpixel (CC0 1.0)

Операцията за имплантиране на генетично модифициран свински черен дроб на 71-годишния мъж продължава 8 часа.

71-годишен китаец е първият жив реципиент, получил трансплантация на черен дроб от генетично модифицирано прасе - и петият човек, за когото се съобщава, че е получил орган от прасе.

Повече от две седмици след операцията мъжът "се справя много добре", съобщава Сун Бейчън (Sun Beicheng), хирург в болницата на Медицинския университет Анхуей в Китай, който ръководи трансплантацията.

Хирурзите не разкриват много подробности за процедурата, но медицинската общност е окуражена от очевидния успех. 

Черният дроб е най-новият от поредицата свински органи, които са трансплантирани на хора досега. От началото на 2022 г. хирурзите са трансплантирали свински сърца, бъбреци и тимус на четирима души. Трима от тях са починали в месеците след трансплантациите, но изследователите казват, че тези реципиенти са били в силно влошено здраве, което е допринесло за избора им като кандидати за трансплантация. Това затруднява да се даде отговор дали трансплантациите са били фактор, който е причинил смъртта им. Един от реципиентите на свински орган, опериран в средата на април, е жив и днес.

Трансплантациите позволяват изследователите да получат ценна представа за осъществимостта на ксенотрансплантацията - прехвърлянето на органи от един вид на друг. Клиницистите се надяват, че процедурата може един ден да достави органи на хиляди хора, които умират всяка година, докато чакат донорен орган.

Ксенотрансплантациите на черен дроб рязко са се увеличили тази година. През януари американски екип свързва генетично модифициран свински черен дроб извън тялото на клинично мъртъв човек. През март китайски екип е трансплантирал черен дроб на свиня с редактиран геном на клинично мъртъв индивид с одобрението на семейството му. Черният дроб остава в тялото в продължение на десет дни без признаци на отхвърляне. А по-рано през май друг екип в Китай трансплантира бъбрек и свински черен дроб на човек в клинична смърт.

Трансплантацията на десния лоб на черния дроб

При последната трансплантация на свински орган реципиентът е имал голям тумор на десния лоб на черния дроб, който все още не се е разпространил в други части на тялото. Пациентът не е отговарял на условията за трансплантация на човешки черен дроб, тъй като черният му дроб е бил в прекалено лошо състояние, за да се гарантира добър резултат - левият лоб на черния му дроб сам по себе си не би могъл да го поддържа жив, разказва Сун. По негови думи ситуацията е била "много опасна". Макар да са имали няколко други възможности, Сун обяснява, че пациентът и семейството му са изразили интерес към ксенотрансплантацията. Хирургическият екип получава одобрение от комисиите по етика и трансплантации на болницата.

На 17 май при операция, продължила осем часа, хирурзите отстраняват десния лоб на черния дроб на пациента. Заменят го с 514-грамов черен дроб от 11-месечно прасенце, което тежи 32 килограма.

Прасето е имало десет генетични модификации, за да се предотврати отхвърлянето на органите му от тялото на реципиента след трансплантацията, посочва Хун-Дзян Уей (Hong-Jiang Wei), генетик от Юнанския селскостопански университет в Кунминг, Китай, чийто екип се занимава с генното инженерство на прасето. Екипът деактивира три гена, които допринасят за производството на захари на повърхността на свинските клетки, които човешката имунна система атакува, и въвежда седем гена, които експресират човешки протеини.

Сун отбелязва, че при проверката на свинския черен дроб екипът не е открил наличието на свински цитомегаловирус, който може да е допринесъл за усложненията при реципиент на свинско сърце, който е починал два месеца след процедурата.

"Това е много положителен резултат"

След като хирурзите възстановяват притока на кръв към трансплантирания свински черен дроб, той веднага започва да отделя жлъчка. От 10 милилитра през първия ден, производството на жлъчка постепенно се увеличава до между 200-300 мл на 13-ия ден (здрав човек отделя най-малко 400 мл жлъчка на ден). Сун съобщава, че не е виждал признаци на отхвърляне на органа, включително от биопсия, извършена на 12-ия ден.

"Той има нормална чернодробна функция", заявява Сун.

"Това е много положителен резултат", коментира Джей Фишман (Jay Fishman), специалист по инфекциозни заболявания при трансплантация в Масачузетската обща болница в Бостън. "Като цяло не може да има такива добри признаци, ако органът страда от отхвърляне."

Черният дроб по-рядко се отхвърля и наранява, отколкото бъбрек, сърце или бял дроб, отбелязва Фишман. Той обаче предупреждава, че признаците на хронично отхвърляне могат да се появят по-късно.

Освен жлъчката, Сун разказва, че черният дроб на прасето произвежда свински версии на албумин и коагулационни фактори. От начина, по който функционират тези основни протеини, "може да научим много", обяснява Дейвид Купър (David Cooper), имунолог по ксенотрансплантация в Масачузетската обща болница. Ако изследователите установят, че свинските версии на тези протеини не обслужват нуждите на реципиента, бъдещите трансплантации могат генетично да манипулират прасетата, за да произведат човешките версии.

До 10-ия ден Сун казва, че екипът все още не е забелязал признаци на растеж на черния дроб, но остават оптимисти. Той се надява, че в крайна сметка левият чернодробен лоб на човека ще стане достатъчно голям, за да осигури пълна чернодробна функция и че черният дроб на прасето ще послужи като подкрепа в достигането до този момент.

Източник: First pig-to-human liver transplant recipient ‘doing very well’, Nature

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !