Пациентите с Covid се задушават. Латинска Америка се бори с недостига на кислород

Ваня Милева Последна промяна на 10 февруари 2021 в 09:05 2415 0

Кредит: CC0 Public Domain

Когато втората смъртоносна вълна на COVID-19 връхлетя Латинска Америка, се появиха многобройни снимки от там на отчаяни хора, които се редят с дни на опашки, за да си купят кислород, опитвайки се с него да облекчат страданията на близките си.

Тъй като търсенето на животоспасяващия газ се покачва, цените скачат рязко и достигат непосилни размери за повечето семействата в по-бедните страни.

Само на 14 януари над 100 души са починали от задушаване в болниците в северната част на Амазонас в Бразилия според изчисленията на изследовател.

Според Световната здравна организация около всеки пети човек с COVID-19 се нуждае от кислородна терапия за облекчаване на дихателния дистрес. Това означава, че почти четири милиона души в Латинска Америка са имали нужда от кислородна терапия от началото на огнището.

Неправителствената организация за обществено здравеопазване PATH, която е съставила инструмента за проследяване на нуждите от кислород за болните "COVID-19 Oxygen Needs Tracker", отбелязва, че повече от половината болници в страните с ниски и средни доходи - категория, която включва по-голямата част от Латинска Америка - имат нередовно снабдяване с медицински кислород или той липсва изцяло.

Непропорционално разпределение

На световна карта, съставена от PATH, за да се покаже дневната нужда от кислород, Бразилия е маркирана с голяма, ярко оранжева точка, показваща търсенето на около 327 000 бутилки, следвана от Мексико с 89 700 бутилки, Колумбия със 76 700, Аржентина 56 200 и Перу 36 700.

"Страните с по-малък достъп до пандемията са непропорционално засегнати от скокове в търсенето поради COVID-19", каза Лиза Смит (Lisa Smith) от PATH за AFP.

Достъпът може да бъде осуетен от недостига на всичко - от пари за закупуване на кислород до клиники, които да го администрират, електричество за производството му и проходими пътища, по които да се транспортират бутилките, коментира Лиза Смит.

Броят на загиналите в Латинска Америка от над 610 000 е на второ място след този в Европа, с около 762 000.

Бразилия и Мексико представляват повече от половината от смъртните случаи в региона, съответно с 228 000 и 162 000, и са на второ и трето място по смъртност в световен мащаб.

Пропорционално най-силно е пострадала Перу със 125 смъртни случая на 100 000 от населението си от 33 милиона.

Щатът Амазонас и неговата столица Манаус са особено засегнати от втората вълна тази година. Там бързо свършват болничните легла, кислородът и местата за погребение.

Към средата на януари дневното търсене на кислород в Амазонас е било около 76 000 кубически метра, а се предлагат едва 28 200 кубически метра.

Повишаване на цените

В Лима стотици хора се редят на опашки в продължение на дни, спят на открито, за да заредят бутилкитре си с медицински кислород за домашно лечение.

Някои производители повишават цените на кислорода до 300%.

Шефът на Criogas Хосе Луис Барсало, по прякор "Ангелът на кислорода", е трябвало да привлече полиция, за да гарантира, че продавачите, търсещи печалба, ще бъдат отстранени от опашките.

Цената за бутилка за 10 куб. метра варира значително в Перу - между 330 и 690 долара, докато кубичен метър кислород се продава за между 5 и 13 долара.

Има кислород, но няма бутилки

Мексиканските власти твърдят, че няма недостиг на кислород. Има обаче 700-процентно увеличение на търсенето между 20 декември и 20 януари и недостиг на бутилки за кислород.

На мексиканския черен пазар потребителите плащат 45 000 песо (2230 долара) за бутилка от 9500 литра и 32 000 песос за бутилка за 6000 литра - тройно повече от нормалната цена.

В бедна Никарагуа цената за бутилка с кислород може да достигне до 1000 или 1500 долара, съобщава Роджър Паскиер (Roger Pasquier), президент на Никарагуанската асоциация по анестезиология. Високите цени повишават още смъртността, защото много хора не разполагат с такива средства.

Панамериканската здравна организация е оставила повече от 600 кислородни концентратора в региона. Те, за разлика от бутилките, които се нуждаят от презареждане, могат да произвеждат кислород, докато са свързани към източник на енергия.

Източник: Covid patients asphyxiate as Latin America battles oxygen shortage, MedicalXpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !