Плоскостъпието – Ахилесовата пета на стъпалото

д-р Георги Тодоров, Моника Ангелова Последна промяна на 08 февруари 2016 в 11:00 25673 1

Какво представлява плоскостъпието? Кои са най-честите причини за появяването и развитието му? Какви са типичните оплаквания и профилактични мерки, както и стратегията за лечението му и недопускане на усложнения?

Отговори на тези въпроси дават д-р Георги Тодоров, специализиращ лекар по физикална и рехабилитационна медицина във Военномедицинска академия, с научен ръководител професор Т. Троев, и Моника Ангелова, студентка по рехабилитация в Медицински колеж ”Йорданка Филаретова” – София.

„Здравето не е всичко, но без здравето всичко е нищо.” 

Артур Шопенхауер

В ежедневието ни често не обръщаме внимание на т.нар. “малки проблеми”. Настоящата статия обръща внимание на плоскостъпието, известно още като „дюстабан” или „плоско стъпало”. Плоскостъпието (pes planus) представлява спадане на надлъжните (медиален и латерален) и/или напречния свод на ходилото. Сводовете на ходилото имат важна роля, защото осигуряват оптимални условия за работа на мускулите и по този начин те се уморявят по-бавно. Те действат като еластична пружинираща система на тялото. Най-често страда медиалния надлъжен свод, но може да има само pes planus transverses (спаднал напречен свод), или то да бъде тотално. Здравото стъпалото на човека има три опорни точки – петната кост и метатарзофалангеалните стави на I-ви и V-ти пръст. Подценяването на проблема, може да има сериозни последствия в бъдеще. При наличие на pes planus се нарушава нормалната биомеханика на ходене, което на по-късен етап води до болки в ставите на долния крайник – глезенна, колянна и тазобедрена, както и в кръста, появяват се неприятни мазоли по ходилата. Възможно е развитие на артрозна болест, поява на варици на долните крайници. Важно е откриването и диагностицирането на проблема навреме и предотвратяването на усложненията му, както при децата, така и при възрастните.

Плоскостъпието може да бъде вродено или придобито (в над 90% от случаите).

Етиология: Факторите, оказващи влияние за придобиване на плоско ходило са най-различни. В стремежа си да бъдем модерни, носим тесни и неудобни обувки. Носенето на обувки с много висок ток предразполага към деформиране на стъпалата и засяга предимно жени. Липсата на движение и воденето на застоял начин на живот. Вредният навик навсякъде да ходим с автомобили, вместо да ходим пеша. Дори лятото носим джапанки вместо да ходим боси, когато има възможност за това. Застояването пред компютъра от сутрин до вечер, стоенето на едно място продължително време. Професионалната обремененост е предпоставка за спадането на свода – например някои професии като стоматолози, фризьори, продавачи и др. Наднорменото тегло също е една от главните причини. По време на бременността е възможно да се получи pes planus. Много важно е при състояния след травми и фрактури на долните крайници, както и след продължително обездвижване да се извършват съзнателно и редовно упражненията против плоскостъпие, защото така се спасява свода. Непосредствено след фрактурата мускулите на стъпалото са слаби и трябва да се стимулират за да не се претоварят лигаментите и да се разместят костите на ходилото. Наследствено предразположената слабост на лигаментите и мускулите на ходилото, както и някои вродени костни аномалии, рахит и парализа на мускулатурата на долните крайници също са етиологични причини за развитието му. С напредването на възрастта вероятността от развитие плоскостъпие расте. Около 1/4 до 1/3 от хората над 40-45 години страдат от този проблем.

Клинична картина: Характерните симптоми са лесна уморяемост при ходене, съпроводена с болки в глезените, подбедриците, коленете и бедрата. Походката е тромава. Когато имаме съмнение за наличие на pes planus e уместно извършване на компютърна плантограма. По-тежките случаи се виждат и с оглед, възможно е да се увеличи номера на обувките, които носи пациента. Обувките се износват по-лесно от вътрешната страна.

Особено важно е, като бъдещи и настоящи родители да наблюдаваме за подобни белези малките деца. Това е т.нар. профилактика на плоскостъпието. Ако те се оплакват, че ги болят краката и искат да бъдат гушкани, от това, че са се уморили от ходене на късо разстояние, задължително се консултирайте със специалист по физикална и рехабилитационна медицина. В ранна детска възраст е възможна корекция на плоскостъпието и предотвратяването еволюцията му с порастването на детето. До около 3-4 годишна възраст, при децата се наблюдава т.нар. „физиологично плоскостъпие”. В този период се оформя свода. За нормално оформяне на ходилата при децата е много важно да се носят удобни чорапки, обувките да са удобни, да не са носени от друго дете. Не бива да се пестят средства за обувки за вашите деца. При закупувянето на обувки задължително трябва да се мерят от детето и да не са много тесни. Ходилото да бъде в удобна и анатомична обувка, за да бъде свободно.

При прохождане на детето, трябва да се носят меки обувки. Препоръчително е винаги, когато могат децата да ходят боси.

Понякога плоскостъпието протича без характерната умора и типична симптоматика. Прегледът от специалист дава възможност за навременното му откриване и коригиране при деца, както и предимно симптоматичното лечение при възрастни – облекчаване на симптомите и недопускане развитието на типичните усложнения. В ранната фаза от развитието на плоскостъпието при деца стелките не са водещи. Набляга се предимно да упражненията. Когато разберем, че имаме такъв проблем не бива да се изпада в излишна паника и притеснение.

Лечение: Използва се комплекс от упражнения против плоскостъпие и ортопедични стелки. Стелките могат да се купят след като се направи компютърна плантограма и се отчетат индивидуалните особености на пациента. Може да се направи рентгенова снимка на стъпалото. Понякога плоскостъпието се съчетава с hallux valgus или друга патология на стъпалото и глезена. С добър ефект се ползва масажа на ходилото.

Основната цел на кинезитерапевтичния комплекс е, да се засилят мускулите на ходилото, чрез различни упражнения. Да се елиминират мъчителните болки в краката. Да се работи за правилна и елегантна походка.

Упражненията, които предлагаме се изпълняват от различни изходни позиции. Изполваме уреди като тояжка, топки и т.н. Необходимо е изпълнението им да бъде два пъти дневно по 30-40 мин, и да бъдат изпълнявани съвестно и системно. Упражненията се прилагат с кратки почивки. Умесно е съчетанието им с рефлексотерапия или Су Джок терапия на ходилата. По този начин въздействаме върху някои вътрешни органи и върху общото психоемоционално състояние на пациента.

Упражнения против Pes planus, изходна позиция на тялото (и.п.)

 • И. п. седеж на стол. Стъпвате на пръсти, задържате 15 секунди. После стъпвате на пети. Отново задържате 15 секунди. И накрая стъпвате с външната страна на ходилото и отново задържате 15 секунди. Дозировка 10 пъти.

 • И.п. седеж на стол. Свивате пръстите на крака и едновременно се извиват ходилата навътре. Задържане 15 секудни и връщане в изходна позиция. Дозировка 10 пъти.

 • И.п. седеж на стол. Завъртане на стъпалата навътре, така че да се допират палците. Задържане 30 секунди. Връщане в и.п. Дозировка 10-15 пъти.

 • И.п. от седеж плъзгане на петата по вътрешната страна на подбедрицата до коляното и връщане обратно. Изпълнява се и с двата долни крайника по отделно. Дозировка 10-15 пъти.

 • И. п. от седеж плъзгане на пръсти по вътрешната страна на подбедрицата до коляното. Изпълнява се и с двата долни крайника по отделно. Дозировка 10-15 пъти.

 • И.п. седеж. Под единия крак поставяме топка. Плъзгаме топката напред, назад, наляво и надясно. По 5 пъти с всеки крак. Дозировка е 10-15 пъти.

 • И. п. лек разкрачен стоеж. Ходене на пети. Ходене на пръсти и с външния ръб на ходилото. Може да се ходи по неравен терен или пътека.

 • И.п. от лек разкрачен стоеж. 1.Пружиниране на пръсти.
  2. Връщане в и.п. Дозировката е 10-15 пъти. Едновременно с двата крака.

 • От седеж. Рисуване на числата от 1-5 с пръстите на краката върху пода. Повтаряте 10-15 пъти.
 • И. п. седеж. Рисуване на числата от 6-10 с петата върху пода. Повтаряте 10-15 пъти.
 • От и.п. стоеж. Ходене върху въже или тояжка. 10-15 пъти.

 • От стоеж плъзгане на топка с всеки крак по отделно.

 • И.п. от седеж. С пръстите на краката събираме кърпа или парче плат. Повтаряме 10-15 пъти.

 • И. п. от седеж. Поставяме малки предмети, които трябва да ги вземаме с пръстите на крака.

 • Упражениe с масажор за ходила – 5 минути.

Същите упражнения могат да се изпълняват и с деца, под формата на игра поотделно, или занимания по групов метод.

Страница на статията : 010203
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.02 2016 в 18:05

Благодаря за упражненията!