Популярните разредители на кръвта и аспиринът може да доведат до мозъчен кръвоизлив и смърт след травма на главата

Ваня Милева Последна промяна на 01 декември 2021 в 12:48 19485 0

Лявото изображение показва първоначалното компютърно томографско сканиране на мозъка при пациент, приемащ клопидогрел (Plavix) и аспирин, който се е попаднал в спешно отделение с травма на главата, която не показва вътречерепен кръвоизлив. Дясното изображение показва компютърна томография на главата, получена 24 часа по-късно, демонстрираща голям паренхимен кръвоизлив в дясната фронтална/теменна област. Пациентът умира малко след втория преглед. Кредит: RSNA и Уорън Чанг, MD

Тригодишно проучване на повече от 1000 пациенти установи, че рискът от отложен вътречерепен кръвоизлив и смърт след травма на главата е значително по-висок при възрастни, приемащи по-стари лекарства за разреждане на кръвта, включително клопидогрел (Plavix) и варфарин (Coumadin), според изследване, представено на 30 ноември 2021 г. на годишната среща на Радиологичното дружество на Северна Америка (RSNA). Приемането на аспирин едновременно с който и да е разредител на кръвта може да увеличи риска от последващ кръвоизлив.

Вътречерепният кръвоизлив възниква, когато кръвоносните съдове в мозъка се спукат, освобождавайки кръвта в мозъчната тъкан. При отложен травматичен вътречерепен кръвоизлив, кървенето в мозъка се появява след първоначалната травма, обикновено в рамките на 48 часа, след първоначално отрицателна компютърна томография (CT - computed tomography) на главата.

Високото кръвно налягане, нараняването на главата и употребата на разредители на кръвта са известни причини за вътречерепен кръвоизлив. С напредването на възрастта на населението се увеличава броят на пациентите, приемащи разредители на кръвта.

„Честотата на зотложен посттравматичен вътречерепен кръвоизлив при пациенти на различни видове разредители на кръвта с и без добавяне на аспирин не е добре установена“, коментира Уорън Чанг (Warren Chang), доктор по медицина, неврорадиолог и директор на изследванията в Института Imaging Institute of the Allegheny Health Network в Пенсилвания. „Това е активна област на изследване, особено след като новите разредители на кръвта стават все по-широко разпространени.“

Възрастни, приемащи разредители на кръвта, които страдат от травма на главата, обикновено се подлагат на компютърна томография на мозъка. Но стандартът за грижи освен първоначалната CT не е добре дефиниран. Някои болници приемат пациентите за наблюдение и повторна томография, докато други изписват пациента, който няма вътречерепен кръвоизлив и е в стабилно състояние.

„Различните болнични мрежи имат различни стратегии за повторно CT сканиране на тези пациенти“, отбелязва д-р Чанг.

В ретроспективния анализ изследователите преглеждат записите на всички пациенти, приемащи разредители на кръвта, които са претърпели травма на главата и са били подложени на компютърна томография в Allegheny Health Network между 1 януари 2017 г. и 1 януари 2020 г. Пациентите са били включени в проучването, ако първоначалното CT изображение е отрицателно за вътречерепен кръвоизлив и впоследствие е извършено повторно изображение. Последната проучвана група от 1046 пациенти включва 547 жени и 499 мъже със средна възраст 77,5 години.

В рамките на проучваната група 576 пациенти са приемали един от по-новите разредители на кръвта, като апиксибан (Eliquis), ривароксабан (Xarelto) и дабигатран (Pradaxa), а 470 пациенти са приемали варфарин, клопидогрел или друго по-старо лекарство.

Като цяло има 1,91% честота (20 пациенти) на отложен кръвоизлив и 0,3% смъртност (3 пациенти). Всички смъртни случаи в проучваната група са сред пациенти в групата, използвала варфарин/клопидогрел/по-стари препарати за разреждане на кръвта.

Сред общата проучвана група 345 пациенти са приемали както разредители на кръвта, така и аспирин. От 20 пациенти, които са претърпели отложен кръвоизлив, 15 са приемали по-стар тип разредител на кръвта, а девет от 15-те са приемали и аспирин.

„Процентът на отложения кръвоизлив е по-висок при пациенти, приемащи по-стари разредители на кръвта в сравнение с новите лекарства, и значително по-висок при пациенти, приемащи аспирин в допълнение към по-старите лекарства“, казва д-р Чанг.

Сред петимата пациенти, приемащи нови разредители на кръвта, които са имали отложен кръвоизлив, четирима са приемали и аспирин.

„Като се има предвид големия брой пациенти с травма, приемащи аспирин и антикоагуланти, това проучване ще помогне да насочим грижите ни за пациенти със затворена травма на главата в спешната медицина и ще подкрепим усилията за подходящо използване на ресурсите за образна диагностика“, коментира д-р Томас Кембъл (Thomas Campbell), ръководител на отдела за спешна медицина на Allegheny Health Network.

Въз основа на констатациите, авторите на изследването препоръчват последваща СТ за пациенти, които не са имали първоначален вътречерепен кръвоизлив от травма на главата, които приемат някой от по-старите разредители на кръвта и за пациенти, които приемат какъвто и да е разредител на кръвта заедно с аспирин. Освен ако няма външни признаци на травма, последващата СТ не е необходима за пациенти, които приемат само един от по-новите разредители на кръвта и не приемат аспирин.

„Приемането на разредител на кръвта едновременно с аспирин значително увеличава риска от отложен кръвоизлив, докато приемането на едно от новите лекарства без аспирин значително намалява риска“, обяснява д-р Чанг.

Източник: Popular Blood Thinners May Lead to Brain Bleeding and Death After Head Injury, Radiological Society of North America

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !