Пробив в разработването на ваксина срещу малария

Ваня Милева Последна промяна на 23 април 2021 в 15:48 2644 0

Кредит Pixabay

Ваксината срещу малария се оказа 77% ефективна в ранните опити и може стане мощно средство срещу разпространението на болестта, съобщават създателите на ваксината от Университета в Оксфорд.

Маларията убива повече от 400 000 души годишно, предимно деца в Африка на юг от Сахара.

Но въпреки че досега са изпитвани много ваксини, нито една не е постигнала целта си успешно.

Сега при изпробването на новата ваксина при 450 деца в Буркина Фасо, бе установено, че тя е безопасна и показва „висока ефективност“ в продължение на 12 месеца проследяване.

Изпитания ще бъдат проведени върху по-големи популации от близо 5000 деца на възраст между пет месеца и три години в четири африкански държави, за да се потвърдят констатациите.

Маларията е животозастрашаваща болест, причинена от паразити, които се предават на хората чрез ухапване от комари. Въпреки че заболяването е предотвратимо и лечимо, Световната здравна организация отчита, че през 2019 г. има 229 милиона случая в света и са починали 409 000 души заради маларията.

Болестта започва със симптоми като треска,  главоболие и студени тръпки и без лечение може да прогресира бързо до тежко заболяване и често смърт.

Адриан Хил, директор на института "Дженър" и професор по ваксинология в Университета в Оксфорд и съавтор на статията, заявява, че тяхната ваксина е първата, която е постигнала целта на Световната здравна организация за най-малко 75% ефективност.

Най-ефективната досега ваксина срещу малария е показала само 55% ефикасност при проучвания върху африкански деца.

Изпитанията на тази ваксина срещу малария започват през 2019 г., много преди появата на коронавируса - и екипът на Оксфорд разработва своята ваксина срещу Covid-19 въз основа на своите изследвания върху маларията, обяснява проф. Хил.

За ваксината срещу малария е било нужно много повече време, за да се осъществи, тъй като има хиляди гени в маларията в сравнение с около дузина в коронавируса и е необходим много висок имунен отговор за борба с болестта.

"Това е истинско технологичено предизвикателство", пояснява Хил. "По-голямата част от ваксините не проработиха, защото е много трудно."

Проф. Хил обаче заяви, че резултатите от проучването означават, че ваксината "има потенциал да има голямо въздействие върху общественото здраве".

В предпечатното проучване с The Lancet , изследователският екип - от Оксфорд, Наноро в Буркина Фасо и САЩ - докладва резултатите от изпитването на R21/Matrix-M при ниска и висока доза от ваксината между май и август, преди пиковия сезон на маларията.

Ваксината показва 77% ефективност в групата с по-високи дози и 71% в групата с по-ниски дози.

„Очакваме с нетърпение предстоящото изпитание във фаза III, за да покажем по-мащабни данни за безопасност и ефикасност за ваксината, която е много необходима в този регион“, обяснява Халиду Тинто (Halidou Tinto), професор по паразитология и главен изследовател в клиничното изследване на Наноро, Буркина Фасо, който заявява също, че резултатите са "много вълнуващи" и показват "безпрецедентни нива на ефективност".

От Серумния институт в Индия, който е произвел ваксината, изразяват увереност, че ще доставят повече от 200 милиона дози от ваксината веднага щом бъде одобрена от регулаторите.

Справка:

High Efficacy of a Low Dose Candidate Malaria Vaccine, R21 in 1 Adjuvant Matrix-M™, with Seasonal Administration to Children in Burkina Faso, Preprints with The Lancet

Източник: Malaria vaccine hailed as potential breakthrough, BBC News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !