Джинджифилът е известен с това, че стимулира имунната система.
Нови резултати от Института за биология на хранителните системи "Лайбниц" към Техническия университет в Мюнхен (Leibniz-LSB@TUM) сега подкрепят тази теза.
При лабораторни тестове малки количества от пикантната съставка на джинджифила поставят белите кръвни телца в повишена готовност. Проучването показва също, че този процес включва вид рецептор, който играе роля във възприемането на болезнени топлинни стимули и усещането за пикантност в храната.
Независимо дали се използва като лечебно растение, или като подправка, джинджифилът става все по-популярен. Възниква въпросът дали нормалните нива на консумация са достатъчни за постигане на здравословен ефект. И ако е така, кои съединения и молекулярни механизми играят роля за това.
Съединение на джинджифила навлиза в кръвта
Както показва проучването, значителни количества от пикантните съединения на джинджифила навлизат в кръвта около 30 до 60 минути след консумацията на един литър чай от джинджифил. Досега най-високи нива са постигнати от [6]-джинджерол, с плазмени концентрации от приблизително 7 до 17 микрограма на литър.
Лютото съединение упражнява своя "вкусов" ефект чрез така наречения TRPV1 рецептор - йонен канал, разположен на повърхността на нервните клетки, който реагира на болезнени топлинни стимули, както и на лютите съединения от чили. Тъй като някои изследвания показват, че белите кръвни клетки също притежават този рецептор, изследователският екип проверява дали [6]-джинджеролът влияе върху активността на тези имунни клетки.
Пикантното съединение стимулира белите кръвни клетки
В първата стъпка екипът успява да открие рецептора върху неутрофилните гранулоцити. Тези клетки съставляват около две трети от белите кръвни клетки и служат за борба с нахлуващите бактерии. По-нататъшните лабораторни експерименти на изследователската група показват също, че дори много ниска концентрация от почти 15 микрограма [6]-джинджерол на литър е достатъчна, за да постави клетките в повишена готовност.
Така, в сравнение с контролните клетки, стимулираните клетки реагират с около 30 % по-силно на пептид, който симулира бактериална инфекция. Добавянето на специфичен за TRPV1 рецептора инхибитор обръща ефекта, предизвикан от [6]-джинджерол.
"По този начин, поне при експерименти, много ниски концентрации на [6]-гинжерол са достатъчни, за да повлияят на активността на имунните клетки чрез TRPV1 рецептора. В кръвта тези концентрации теоретично биха могли да бъдат постигнати чрез консумацията на около един литър чай от джинджифил", отбелязва водещият автор Габи Андерсен (Gaby Andersen) от Leibniz-LSB@TUM.
"Така че нашите резултати подкрепят предположението, че приемът на обичайни количества джинджифил може да е достатъчен, за да модулира клетъчните реакции на имунната система. Въпреки това все още има много въпроси без отговор на молекулярно, епидемиологично и медицинско ниво, които трябва да бъдат разгледани с помощта на съвременните изследвания в областта на храните и здравето", заключава ръководителят на екипа Вероника Сомоса (Veronika Somoza), директор на Института "Лайбниц" във Фрайзинг, Германия.
Справка: Gaby Andersen et al, [6]‐Gingerol Facilitates CXCL8 Secretion and ROS Production in Primary Human Neutrophils by Targeting the TRPV1 Channel, Molecular Nutrition & Food Research (2022). DOI: 10.1002/mnfr.202200434
Източник: Pungent ginger compound puts immune cells on heightened alert, Leibniz-Institut für Lebensmittel-Systembiologie an der TU München
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари