Ексклузивно Протеините и мазнините също повишават инсулина. Това означава, че диетата трябва да е персонализирана

В Уганда вкарват в затвора родителите, които отказват да ваксинират децата си

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 март 2016 в 08:25 4320 1

Кредит BBC

Родителите, които не водят децата си да бъдат ваксинирани може да влязат в затвора за шест месеца, според указ на президента на Уганда, Йовери Кагута Мусевени, пише ВВС.

Указът забранява на учениците да посещават училище, ако не носят картон, където да а нанесен списък и график на направените имунизации.

В тази страна (и не само в нея) много религиозни родители отказват да ваксинират децата си. В резултат на това в страната се върнаха полиомиелитът и менингитът - болести, които ако не успеят убият, могат оставят децата инвалиди за цял живот. Според оценки на СЗО, заради този проблем 70 деца от 1000 умират преди да достигнат петгодишна възраст.

Около 3% от децата в Уганда не са ваксинирани. Активните разяснителни кампании имат малък ефект - в някои случаи, децата просто се крият, когато лекарите пристигнат в селото, за да ги ваксинират.

Появил се е дори религиозен култ, наречен "666", чийто последователи отхвърлят ваксинирането като дяволско творение. Някои религиозни лидери преди това са били арестувани, но не са били наказвани, защото до сега не е имало специален закон за това. Култът възниква в най-откъснатите райони на Уганда, но бързо се разпространява и увеличва последователите си из цялата страна.

За съжаление броят на родителите, които се противопоставят на ваксинациите, расте и в по-развити страни от Уганда. Миналата година в Испания бе регистриран първият случай на дифтерия за последните три десетилетия. Родителите на разболялото се дете заявиха, че се чувстват ужасно, заради решението си да не го ваксинират.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1

31.03 2016 в 17:15

Изравнихме се по брутен вътрешен продукт с Уганда и Кения и сега ако ни изпреварят с ваксинациите...