11 май 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Спечелени са милиони долари от лотария чрез подправяне на генератора на случайни числа

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 април 2016 в 14:22 56556

Служител на отдела за информационната сигурност на Националната лотария на САЩ продължение на няколко години е спечелил милиони долари без досега никой да го подозира.

Сътрудникът на име Еди Реймънд Типтън (Eddie Raymond Tipton) малко "редактира" генератора на случайни числа на лотарията, което му позволява да "познава" печелившите числа. Случаят е изнесен в Аrstechnica.

Но правоохранителните органи усетили нещо подозрително. Миналата година Типтън е арестуван и сега става известно как е успял да забогатее. Еди Реймънд Типтън не е обикновен служител на IT отдела, а директор по информационна сигурност на Националната лотария. И като началник е имал достъп до генератора на случайни числа на лотарията.

Оказало се, че престъпникът е въвел собствен код в системата след като генератора е прегледан от независима компания. Намесата му гарантирала, че генераторът няма да показва случайни числа три определени дни в годината, ако се изпълнят още две други условия. През тези три дни поредицата от числа се генерира от алгоритъма на Типтън и точно тези три дни в годината той е можел да предвиди резултата.

Всичко вървяло добре, но алчността му го подвела. Той се възползвал шест пъти от 23 ноември 2005 г. до 29 декември, 2011. Някои се усетили, че тези последователности са много сходни и заподозрели, че нещо не е наред. Ако Типтън бе използвал схемата 1-2 пъти, щеше да е малко вероятно, някой да усети нещо нередно.

По време на разследването са намерени допълнителни DLL, вградени в паметта на компютърната система. Предвидената комбинация на мошеника е трябвало да се появи три пъти в годината, в два определени дни от седмицата в определено време на деня.

Една от динамичните библиотеки (DLL) задейства програма, задаваща определено число, което би могло се знае от Типтън или доверен негов човек. В схемата е включен и братът на Еди Реймънд Типтън, Томи Типтън - бивш тексаски полицай, спечелил джакпотите в Колорадо и Оклахома. Рейтинг :
13.04 2016 в 16:52 6
+ 1
- 5
до Петър
Електронното банкиране не е държавна работа а частна. Така както ЕКОНТ и СПИДИ и ДБШЕНКЕР просперират за разлика от Български Пощи и БДЖ така и държавно електронно гласуване е обречено

Рейтинг :
13.04 2016 в 16:36 5
+ 2
- 0
Според вашите изводи, електронното банкиране и разплащане не би трябвало да съществува. Като гледам в момента, все си вписва в протоколите каквото му хрумне.

Рейтинг :
13.04 2016 в 16:31 4
+ 3
- 0
В Америка няма държава лотария, ама хайде.

Рейтинг :
13.04 2016 в 14:06 3
+ 2
- 6
Ай сега пак си помислете за електронно гласуване :)

Рейтинг :
13.04 2016 в 13:59 2
+ 2
- 5
Какво да кажем за електронно проведените избори :)

Рейтинг :
13.04 2016 в 09:33 1
+ 10
- 0
Ето затова ги обичам компютрите - с тях може да се имитира всичко на този свят, включително и случайността. А най-хубавото е, че винаги можеш да получиш такава "случайност", каквато ти е необходима. Поздрави на всички, които си мечтаят да спечелят от разните "лотарии" и всякакви други начини, при които компютърът избира "случайно" печелившите комбинации.
 
Още от : Компютри
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.