02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Юпитер доминира в нощното небе през юли 2016

През този месец може да видите два метеорни потока

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 07 юли 2016 в 09:12 88660
Снимка: Predrag Agatonovic

През месец юли имаме възможност да се насладим на няколко интересни събития на нощното небе.

Само преди дни мисията “Juno” достигна целта си и успешно влезе в орбита около планетата Юпитер. Тя пък може лесно да бъде наблюдавана през целия месец юли, тъй като е четвъртото по яркост небесно тяло на небето след Слънцето, Луната и Венера. Слънце през нощта е невъзможно да видим, а Венера все още е трудно видима след залез, за това планетата Юпитер лесно може да бъде открита на запад. Ако разполагате с бинокъл, или малък телескоп лесно ще видите и четитите й главни луни – Йо, Европа, Ганимед и Калисто.

На 9 – ти юли около 22:30 часа ще имаме възможност да видим Юпитер и Луната съвсем близо еднa до другa. Явлението се нарича “съединение”, като Юпитер видимо ще бъде на 0.9° от Луната. Този спектакъл ще бъде видим на югозападния хоризонт по посока на съзведието Лъв. Луната ще бъде два дни след последна четвърт и с 29% осветен диск.

През целият месец ще могат да бъдат наблюдавани планетите Юпитер – ниско на югозапад по посока на съзвездието Лъв, Марс – във Везни и Сатурн в 13-тото съзвездие – Змиеносец.

Всяка юлска вечер през 2016 г., лесно можете да намерите 3 ярки планети, Юпитер, Марс и Сатурн.

Сатурн е най-отдалечената от нас планета, която можем да видим с невъоръжено око и изглежда златиста на цвят на фона на нощното небе. Планетата блести с постоянна светлина и за да видим нейните прекрасни пръстени ще ни бъде нужен малък телескоп. Той ще ви помогне, както и при Юпитер да видите някои от многото луни на Сатурн.

Пръстените на Сатурн са под наклон от малко повече от 26° през този месец и ще бъдат видими откъм северната си страна. Следващата година, през октомври пръстените ще бъдат под наклон от 27 °. Появата на различни части на пръстените на Сатурн е циклична. През 2025 година пръстените ще са видими в периферия, като след това ще започнем да виждаме южната им страна, докато увеличат своят максимален наклон до 27 ° през май 2032 година.

Планетата Венера ще започне своят път по небосвода след средата на месеца, след залез Слънце.

Снимка на транзита на Венера минути преди залез слънце. Черната точка върху лицето на Слънцето е Венера. Снимка: Duke Marsh/EarthSky

В самия край на месеца ще имаме не един, а цели два метеони потока – Южни Делта Аквариди и Алфа-Каприкорниди. Така по-романтичните от нас ще имат двоен шанс да си пожелаят нещо докато гледат „падащи звезди“.

Първият метеорен поток ще бъде активен в периода 12 юли – 31 август и може да бъде наблюдаван по посока на съзвездието Водолей. Максимумът на този поток ще бъде в нощта на 29 – ти срещу 30 – ти юли, когато се очакват по около 20 бавни, жълтеникави метеора на час.
Потокът Алфа- Каприкорниди също е с максимум в нощта 29 – ти срещу 30 – ти юли, като може да бъде наблюдаван в посока на съзвездието Козирог. Потокът е активен от 3 юли до 15 август, като по време на неговия максимум се очакват около 5 бавни метеора на час.


Фази на Луната за месец Юли:

Новолуние – 4 юли в 14:01 ч.

Първа четвърт – 12 юли 03:52 ч.

Пълнолуние – 20 юли 20:57 ч.

Последна четвърт – 27 юли 02:00 ч.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Космология
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.