Не, НАСА не е променяла зодиакалните знаци или не е добавяла нов

Ваня Милева Последна промяна на 22 юли 2020 в 00:00 10993 0

Кредит: NASA

Отново някои медии отново съобщават, че НАСА е променила знаците на зодиака.

Това не е новина и изобщо не е работа на космическата агенция.

"Оказва се, че от НАСА са решили да направят точните изчисления и научни сметки, за да дадат на хората най-точния зодиак", гласи съобщението на една от ефирните ни телевизии. "От НАСА не само разместват датите на зодиите, но и добавят 13-ти знак в зодиака, защото Слънцето преминава по пътя си през 13, а не през 12 съзвездия."

Първо, НАСА не се занимава с актуализиране на астрологичните знаци. Има си по-смислени занимания. Второ, съзвездията не са се променили. И трето, Змиеносец е древно съзвездие, идентифицирано още от гърците преди хиляди години.

Кредит: NASA

"И не на последно място съзвездия, а следователно и зодии не съществуват. Съзвездията са измислени от нас хората и звездите в тях в повечето случаи дори не са свързани помежду си. Поради това, ние можехме да съставим съвсем различни фигури и да им дадем съвсем други имена. А да се говори за влияние на звездите върху съдбите на хората е меко казано несериозно", обяснява астрофизикът Никола Каравасилев.

Така Нека го кажем още веднъж: Астрологията не е наука. Астрологията не работи. Въпреки това, много хора вярват в нея. 

Зодиакална бъркотия

„Планетите, включително Земята, обикалят около Слънцето почти на една и съща равнина (отстрани орбитите на планетите на Слънчевата система изглеждат плоски). От Земята изглежда, че Слънцето обикаля около нас за една година. Пътят, който изминава през небето, е един и същ година след година и се нарича еклиптика. Всички планети се движат по небето по същия този път.

„И така, като часовник, Слънцето преминава през едно и също съзвездие в определено време всяка година. Знаете имената на тези съзвездия: Стрелец, Везни, Скорпион, Овен, Близнаци ... съзвездието на зодиака или, ако предпочитате, зодиакалните съзвездия", обяснява астрономът Фил Плейт (Phil Plait).

Тези 12 зодиакални съзвездия са били разпознати по един или друг начин по целия свят, въпреки че всяка страна има своя версия на тях (и Международният астрономически съюз), известна на древните вавилонци и гърци.

Работата е там, че има повече от 12 съзвездия, през които преминава Слънцето. Някои са по-малки или имат по-бледи звезди, така че се игнорират. Най-голямото е Змиеносец, което е огромно съзвездие, заемащо доста небесно пространство и всъщност Слънцето прекарва повече време в Змиеносец, отколкото в Скорпион. Скорпион има по-ярки звезди и очевидна форма, наподобяваща скорпион, така че става по-добра картинка.

Така че НАСА не добавя Змиеносец или променя зодиака или нещо подобно. Змиеносец си е там през цялото време, но е игнориран от астролозите.

Те са тези, които трябва да поемат вината за всичко това, а не истинските учени, които дори не смятат, че астрологията си струва да се занимават с нея.

По-лошото е, че всъщност няма 13 зодиакални съзвездия. Според някои преброявания има цели 21. Не само това, но Земята се клати като пумпал, много бавно и в продължение на векове, което променя датите, в които Слънцето е в дадено съзвездие. Ако сте родени в края на март в древна Гърция, щяхте да сте Овен. Днес бихте били Риби.

Като се има предвид, че астрологията се основава на всичко това, не трябва ли астролозите да си изясняват поне основните си факти, преди да се опитват да повлияят на живота ви?

Какво каза НАСА

В публикация в блог, споделена от официалния акаунт на НАСА в четвъртък, пише: „Виждаме вашите коментари за една зодиакална история, която се появява отново на всеки няколко години. Не, не сме променяли зодията.

„Когато вавилонците измислят съзвездията преди 3000 години, те решават да оставят 13-ия знак.“

В публикацията, която първоначално е написана през 2016 г., космическата агенция заявява, че не е променила зодията и изтъкна, че тя се занимава с астрономия (която е базирана на науката), а не астрология.

Космическата агенция разказва, че вавилонците са разделили зодиака на 12 части въз основа на 12-те месеца от календара си преди 3000 години.

За да опростят нещата, вавилонците решават да изоставят 13-ото съзвездие Змиеносец.

„Линията, прекарана от Земята през Слънцето, сочи към Дева в продължение на 45 дни, но сочи към Скорпион само за 7 дни. За да въведе ред и съгласува с 12-месечния си календар, вавилонците пренебрегват факта, че Слънцето всъщност се движи през 13 съзвездия, а не 12. Така определят на всяко от тези 12 съзвездия еднакви количества време", обяснява МАСА. 

"Така че ние не сме променяли никакви зодиакални знаци ... просто пресметнахме", завършва космическата агенция.

Кредит: NASA

Псевдонауката е като зомби

И накрая, защо се появи внезапно тази новина? Това е последната ирония. Претоплената сензация стартира заради тази същата статия в сайта на НАСА за деца, наречена SpacePlace. Обясненията са прости, написани на ниво, което децата могат да разберат.

Статията на SpacePlace, Constellations and Calendar, не е отскоро, но е актуализирана през януари 2016 г., което може би е привлякло вниманието на някой вярващ в астрологията. Статията говори за това как са дефинирани зодиакалните съзвездия и как с течение на времето те са се променили. И така някой е решил, без да вникне особено, и е написал, че НАСА е променила зодиака. 

Но дори това не е първият път, когато се случва подобно нещо. Почти точно същата история се разпространява през 2011 г., както през 2016 г.

Псевдонауката е като зомби, винаги се издига отново, пише Фил Плейт.

"В един смисъл астрологията е правилна. Има група хора, чийто живот зависи от звездите и планетите - астрономите. И ако мога да помогна за разпространението на тази конкретна любов, тогава ще бъда повече от щастлив", споделя авторът.

Източник:

No, NASA hasn't changed the zodiac signs or added a new one, Slate

Did you recently hear that NASA changed the zodiac signs? Nope, we definitely didn’t…, Constellations and the Calendar, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !