Facebook преди лягане е вреден за здравето

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 февруари 2016 в 16:04 9868 2

Кредит www.bostonglobe.com

Според редица изследвания употребата на устройства с дисплеи води до нарушения на съня, а след време - и на здравето.

Изчислителните устройства от всякакъв размер - от настолния компютър до смарт часовниците - през последното десетилетие навлязоха в живота на повечето хора. Много хора започват деня си с четене на новините от социалните мрежи и по същия начин го завършват. В сутрешните и обедните часове такова поведение е безвредно за организма, но в часовете преди лягане не само влошават съня, но в дългосрочен план - и здравето.

Много физиологични процеси в живите организми следват 24-часов цикъл. Тези цикли се наричат ​​циркадни (от латинското "circa dies", което означава "около деня"). Циркадните ритми влияят на цикъла на сън-бодърстване, хормоналните нива, телесната температура, пулса, храносмилането и други функции. Циркадните ритми се съгласуват с "биологичния часовник" - натрупване на клетки в хипоталамуса ("hypo" - под, "thalamus" - таламус, името на участъка на мозъка), наречен супрахиазматично ядро ("supra"- над, "chiasma" - името на зрителното кръстовище на нервите).

Основният ориентир за "биологичния часовник" е светлината. Освен колбички и пръчици в ретината има и трети вид клетки: меланопсин съдържащи ганглии. Те предават по нервния канал, наречен ретино-хипоталамов път информацията за осветеността на околната среда в супрахиазматичното ядро. Този процес не е свързан с зрението и следователно работи и при слепите. Когато започва да се стъмва, ядрото, от своя страна, изпраща сигнал към епифизната жлеза, за да зпочне производството на хормона мелатонин, образуван от невротрансмитера серотонин (оттук и е името, образувано от комбинация от думите "melas" - черно + серотонин). Повишените нива на мелатонин ни карат да спим. Когато през деня отделянето на мелатонин се потиска от попадащата светлина върху ретината, което води до повишена бдителност и внимание.

Съществуват множество научни доказателства, че нарушенията в циркадните ритми са свързани с повишени нива на смъртност от рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, разтройства на стомашно-чревния тракт, нарушения на имунната система, психични разстройства, депресия, нарушения на паметта и дефицит на внимание. Най-бруталното нарушение на циркадните ритми е да се работи през нощта, ранните сутрешни смени и гъвкавото работно време и честите полети между различни часови зони. Международната агенция за изследване на рака, част от СЗО, през 2007 г., въз основа на експериментални изследвания заяви, че "намаляването на нивата на мелатонин през нощта увеличава заболеваемостта от онкологични заболявания", и са причислили работата на смени, което води до нарушаване на циркадния ритъм, като вероятен канцероген (т.е. група 2А).

Но различните цветове от светлинния спектър въздействат върху производството на мелатонин, а оттам и на циркадните ритми по различен начин. Най-силно от всички цветове потиска производството на мелатонин синият цвят, с дължина на вълната от около 450 нанометра. Спектърът на всички използвани доскоро от хората източници на светлина - от пожарите до лампите с нажежаема жичка - са изместени към червеното, така че слабо са нарушавали циркадните ритми. Повечето нови източници на светлина като луминесцентни лампи и диоди, както и всички видове дисплеи излъчват предимно синя светлина.

Научно изследване от 2014 г. показва, че използването на таблети преди лягане:

  • намалява производството на мелатонин с 55%,
  • увеличава времето, необходимо за заспиване с 10 минути, 
  • снижава качеството на съня, защото се скъсява фазата на бързото движение на очите с 10%,
  • сутрин отлага настъпването на състоянието на внимание с няколко часа (в противен случай, това става почти веднага) ,
  • измества циркадния ритъм с 90 мин.

Всичко това е вярно, в различна степен за всички устройства с дисплеи, освен електронните устройства като електронните книги, когато се използват без подсветка.

Приложението f.lux автоматично променя фона на устройствата със залеза, в зависимост от местоположение и орязва синьото от спектъра и възстановява фона с изгрева на слънцето. Промяната настъпва постепенно и почти незабележимо. Също така, потребителите могат да персонализират операцията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.02 2016 в 18:35

браточки тук вече е норма fb да е в категория биология. вие за обективност сте се разпенявили... xD

29.02 2016 в 18:21

Да бе, вие верно ебавате ли се с това заглавие?