Какво са парабените и опасни ли са наистина?

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 28 февруари 2019 в 11:38 3869 0

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Парабените са синтетични химикали, използвани като консерванти в редица продукти, включително в козметиката, лекарствата и храните.

Те осигуряват на продуктите по-дълъг срок на годност и предотвратяват развитието на патогенни бактерии и плесени, според Администрацията за храни и лекарства (Food and Drug Administration - FDA) на САЩ. 

"Парабените се получават от съединение, известно като пара-хидроксибензоена киселина PHBA, което се среща естествено в много плодове и зеленчуци като боровинките и морковите", разказва Катрин Ст. Джон (Kathryn St. John), директор по комуникациите в Американския Химически Съвет. "PHBA се образува и естествено в човешкото тяло при разкъсването на някои аминокиселини."

Парабените, произвеждани за храни и козметика са идентични с природните. Най-често срещаните типове са метилпарабен, етилпарабен, пропилпарабен, бутилпарабен, изопропилпарабен и изобутилпарабен. 

"Парабените са широко разпространение, защото са изключително ефективни и хипоалергенни и производството им има ниска стойност," обяснява Сандра Аревало, директор на хранителните услуги и връзките с обществото в Общинската педиатрия в медицински център Монтефиоре в Ню Йорк. 

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), хората са изложени на контакт с парабени, когато погълнат или абсорбират през кожата продукти, които ги съдържат, а това са широка гама храни, напитки, фармацевтични, козметични и други продукти.

Според изискванията на FDA, всички продукти за лична грижа трябва да имат етикет със списък на съставките им, за да може потребителят да види какъв е състава и да прецени дали иска да ги използва. Производителите на козметика не са длъжни да имат одобрение от FDA, за да разработват, рекламират или продават продукти на клиентите. Въпреки това, ако за даден козметичен продукт се докаже, че е опасен при начина на употреба, посочен от производителя, FDA взима мерки и може да изтегли продуктът от пазара. 

Опасни ли са парабените или не?

"Тъй като 90% от често срещаните продукти по магазините съдържат парабени, концентрацията им в кръвта ни се наслагва," обяснява д-р Чесана Киндред (Dr. Chesahna Kindred), дерматолог в Университета Хауърд във Вашингтон. И тъй като повечето хора са в чест контакт с тях, потребителите искат да знаят дали има здравни рискове, свързани с употребата на продукти, съдържащи тези вещества. 

Отговорът не е ясен и безспорен, според Киндред. Парабените са считани за вещества, въздействащи върху ендокринната система, известни като имитиращи хормоните вещества, пояснява тя. Това означава, че тялото може да приеме парабена за хормон. Например, парабени са откривани в клетки на рак на гърдата, което показва, че те може би имитират естрогените, разказва Аревало. 

С все по-честата поява на някои видове рак, добавките в храните и козметиката са гледани под лупа. Научна публикация за козметиката и рисковете от развитие на рак, публикувано през 2018 в списанието JNCI Cancer Spectrum, показва, че няма доказателство, че употребата на продукти, съдържащи парабени, повишава рискът от развиване на рак. Авторите отбелязват, че в редица продукти в САЩ могат да се съдържат голям брой неизследвани съединения и за откриването на потенциално канцерогенни съставки са необходими по-скъпи и по-прецизни методи на анализ.

Изследванията с плъхове показват, че парабените въздействат върху имунната система и биха могли да причинят рак на гърдата. Все пак обаче това нарушение при плъховете се получава при количества парабени много по-високи, отколкото хората обикновено приемат в ежедневието си, разкрива Катрин Ст. Джон. Досега нито едно клинично проучване с хора не е доказало връзка между парабените и повишения риск от развитие на ракови заболявания. 

Въпреки това, някои експерти се притесняват за потенциалните ефекти на наслагване при употребата на продукти, съдържащи парабени, според Киндред. Необходими са още повече задълбочени изследвания са в тази насока, но засега CDC твърдят, че няма ясни показания, че високите нива на парабени в тялото предизвикват нежелани ефекти върху здравето. 

Възможно е някои хора да са по-чувствителни към парабените от други.

"Както с много потенциално опасни вещества, различните хора имат различна поносимост и чувствителност, според собствената им генетична история," разказва Гретхен Едуалдс-Гилбърт, професор по биология в Колежа Скрипс в Калифорния. 

Ако потребителите се притесняват от употребата на продукти, съдържащи парабени, Едуалдс-Гилбърт препоръчва да се спазва латинския израз "ne quid nimis" - нищо в излишък. Може би умерената употреба на такива продукти е ключът към избягването на непредвидими здравословни проблеми, завършва тя. 

Източник: Live Science - What are parabens?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !