Реакция на COVID ваксина може да имитира симптомите на рак на гърдата, но според лекарите не трябва да се безпокоим

Ваня Милева Последна промяна на 22 февруари 2021 в 00:03 21742 0

Ултразвуково изображение на подмишница. Кредит: Wikimedia Commons

Един страничен ефект от ваксинацията срещу COVID-19 създава неоправдан страх сред жените, което ги кара да се притесняват, че може да имат рак на гърдата.

Както ваксините на Pfizer, така и на Moderna могат да причинят подуване на лимфните възли, особено тези в подмишниците от страната, където е направена инжекцията, разказват експерти.

Някои жени усещат тези лимфни възли под мишниците и ги бъркат с бучки в гърдите, според скорошен доклад.

Освен това тези подути лимфни възли могат да се покажат в мамография, дори ако жените не могат да ги усетят. Това накара специалистите да препоръчат на жените да отложат всякаква мамография, планирана в рамките на четири седмици след последния им инжекции с ваксини срещу COVID-19.

Постваксиналното подуване на лимфните възли е често срещано и безвредно, но лекарите се опасяват, че това може да предизвика излишен страх сред жените. Това може да предизвика и фалшив положителен резултат при мамография, увеличавайки необходимостта от ненужни допълнителни изследвания, обяснява д-р Брет Паркинсън (Brett Parkinson), медицински директор на Центъра за грижа за гърдите в Медически център в Мъри, Юта.

"Много е необичайно при нормалната скрининг популация да видим увеличени лимфни възли. Ние го виждаме само около 0,2% до 0,4% от случаите", отбелязва Паркинсон.

„Така че, когато го видим, това е знак за тревога, защото когато има такъв вид подуване на лимфните възли, около 50% от случаите, той може да представлява или метастатичен рак на гърдата, който е преминал от гърдата в лимфния възел под мишницата или левкемия или лимфом ", добавя специалиститът.

Когато лекарите видят това, те искат пациентът да дойде пак. "Правим допълнителни тестове, обикновено ултразвук и често правим биопсия, за да изключим едно от тези злокачествени заболявания", разказва Паркинсон.

Допълнителен скрининг

Паркинсон отбелязва, че около 16% от пациентите в клинично изпитване са имали увеличени лимфни възли след втората си инжекция на ваксината Moderna, а ваксината Pfizer е създала подобен ефект.

"И аз имах осезаем аксиларен лимфен възел след моята ваксинация", споделя Паркинсон. "Това се случва и при мъжете."

Поредица от доклади за случаи, публикувани наскоро онлайн в списание Clinical Imaging, подробно описва четири жени, които са получили ваксината COVID-19 и след това са потърсили скрининг на гърдата.

Някои са се тревожили, че може да имат рак на гърдата. Например, 59-годишна жена с фамилна анамнеза за рак на гърдата е получила оценка на бучка в лявата си подмишница от ултразвукова диагностика девет дни след получаване на ваксината Pfizer, според доклада на екип от рентгенологичниото отделение в Медицинския център "Уел Корнел" в Болницата на Ню Йорк.

Други получиват фалшив положителен резултат. Такъв е случаят с 42-годишна жена, която е направила рутинна мамография и е установено, че има множество подути лимфни възли в лявата си подмишница. След това е трябвало да направи последващ ехографски преглед, за да изключи рака.

Обри Луис, медицинска сестра в Университетската болница в Кливланд, заявява пред ABC News, че първоначално не е имала странични ефекти от ваксината на Moderna, но след няколко дни е открила подуване в един от лимфните си възли.

"Почувствах го под мишницата си и усетих бучка. Беше някак плътно, но все пак подвижно, движеше се", разказва Луис.

"Помислих си: "странно място за болезнен лимфен възел", но веднага след като събрах две и две - че току-що бях ваксинира срещу COVID от тази страна - прецених, че е свързано с това," продължава тя.

Въз основа на тези случаи и препоръката на Обществото за образна диагностика на гърдата, редица здравни системи в цялата страна молят жените да отложат мамографията си поне месец след ваксинацията, съобщава Паркинсон.

Разпознайте знаците

Жените, които открият подут лимфен възел в подмишницата на ръката си, където са си направили инжекция на COVID-19, не трябва автоматично да подозират рак на гърдата, добавя Паркинсон.

"Искаме да кажем на тези пациенти, поемете дълбоко въздух и ако изчезне в рамките на три до четири седмици, просто влезте за редовния си скрининг", съветва той.

Въпреки това лекарите искат жените, ако имат някой от другите признаци и симптоми на рак на гърдата, ваксинирани или не, да посятят лекаря си, съветва Паркинсон.

Според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията те включват:

  • Удебеляване или подуване на част от гърдата.
  • Дразнене или трапчинки на кожата на гърдата.
  • Зачервяване или лющеща се кожа в областта на зърната или гърдите.
  • Хлътване на зърното или болка в областта на зърното.
  • Секреция на течност от зърната, различна от кърмата, включително кръв.
  • Всяка промяна в размера или формата на гърдата.
  • Болка в която и да е област на гърдата.

"Това са признаци, които са обезпокоителни и трябва да се прегледате", отбелязва Паркинсон. "Не искаме жените да отлагат това"

Източник: COVID vaccine reaction can mimic breast cancer symptoms, but doctors say 'don't panic', The U.S. Centers for Disease Control and Prevention has more about the COVID-19 vaccines.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !