31 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Рядко медицинско състояние прикрива пола на децата до 12 годишна възраст

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 септември 2015 в 14:38 78331
Снимка: Jonathan Bailey, NHGRI

Някои деца с рядко генетично разстройство изглеждат като момичета при раждане, но по-късно, към началото на пубертета, развиват пенис и тестиси.

Каква е причината за това?

Нова статия в BBC Magazine разказва историята за деца от Доминиканската Република с това заболяване, които са известни в страната като "Guevedoces", което в буквален превод означава "пенис на 12." Едно от децата на име Джони е било отгледано като момиче, но когато съзряло и наближило пубертета, му се появил пенис и тестиси, според BBC.

Деца в това състояние са генетично момчета, което означава, че имат по една Х и Y хромозома. Въпреки това, докато се развиват в утробата, генетична мутация води до неспособност за преобразуване на мъжкия хормон тестостерон в хормон, наречен дехидротестостерон или DHT. DHT е отговорен за развитието на мъжки полови органи и липсата му означава, че тези органи няма да се развият правилно.

Когато децата с това разстройство се родят, външните им гениталии изглеждат женски или в някои случаи са неясни. Но по време на пубертата, при тези деца (Guevedoces), както при нормални момчета се наблюдава покачване на нивата на тестостерон. От своя страна тялото реагира на повишените нива на тестостерон - пенисът и скротумът се разрастват и се проявяват вторичните полови белези, като повишена мускулна маса и задебеляване на гласа.

Мъжете с това състояние, официално означавано като 5-алфа редуктазна недостатъчност, обикновено са стерилни и често не развиват окосмяване по лицето и тялото си. Въпреки че повечето деца с това разстройство се отглеждат като момичета, поне половината от тях се идентифицират като мъже след пубертета, според NIH (National Institute of Health).

Джони разказва пред BBC, че никога не се е чувствал особено добре да прави "момичешки неща". "Никога не ми е харесвало да се обличам като момиче. Освен това винаги са ми носили играчки като за момичета - никога не съм си играл с тях - когато виждах група от момчета, все спирах, за да поиграя на топка с тях," - разказва Джони пред BBC.

Хората с 5-алфа редуктазна недостатъчност, които са отгледани като момичета, но се идентифицират като момчета не са транссексуални, тъй като в този случай, те се идентифицират с реалния си биологичен пол. Транссексуалните хора се определят с пол различен от биологичния.

Освен в Доминиканската Република, случаи на 5-алфа редуктазната недостатъчност са установени в Папуа Нова Гвинеа, Турция и Египет, според NIH.

Източник: Live Science


поп Дръвчо 24.09 2015 в 22:53 1
+ 2
- 1
Най-интересното е че от засегнатите много са стерилни, но съвсем не всички. Това идва да каже че зад куриозните случаи седи някакъв по-дълбок и работещ резервен механизъм.

Ако това беше просто болестно състояние щеше да мине и замине в суматохата на естествения отбор. А то не само е работещ (макар и зле) механизъм ами и явно е давал конкурентно предимство по някакъв начин защото иначе не би оцелял в нормално съперничество с основния.
 
Още от : Медицина
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.