Защо хората говорят по-силно, когато пият алкохол?

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 май 2016 в 10:00 14172 2

На всяко парти, заедно с натрупването на изпития алкохол, се увеличава и нивото на шума - всички, като че ли едновременно започват да говорят високо. 

Д-р Карл Крушелнички (Karl S. Kruszelnicki) обяснява на страниците на ABC science как алкохолът се отразява на слуха ви.

Защо партитата стават все по-шумни, когато хората пият алкохол? Дали това не е някакъв страничен ефект на влиянието на алкохола върху мозъка?

Алкохолът, известен като етилов алкохол или С2H5OH, има чудесни свойства. Той може да премахне мазни петна от пода на гаража ви, а в малки количества може да подобри настроението и самочувствието ви и разговорите да потръгнат.

В по-големи дози, ефектите са малко по-неприятни - губите контрол над движенията си и висшите си мозъчни функции.

Няма държава, в която да е позволено да се шофира в нетрезво състояние, но критериите навсякъде са различни, от нула промила в някои страни, 0.02 в Китай, Швеция и Норвегия, 0.05 в Австралия и много европейски страни (включително и България) и 0.08 в САЩ.

При нива между 0,09 и 0,25 промила зрението ви се замъглява, появяват се проблеми с баланса и сънливост. Когато концентрацията на алкохол в кръвта достига около 0.30, сте замаяни, повръщате, заваляте думите и сте опасно объркани.

Нещата стават наистина лоши при над 0.40 промила концентрация алкохол в кръвта - загуба на съзнание, а при по-високи нива, кома и дори смърт от алкохолно отравяне.

Как алкохолът се отразява на слуха

Но да се върнем към шумните пиянски компании - все още не сме напълно наясно какво точно се случва, но изглежда, че става дума за обратна връзка. След като поемете няколко питиета, започвате да чувствате, че не ви изслушват. Когато говорите, ви се струва, че ​​говорите по-тихо от обикновено. За да компенсирате, вие (без дори да се замислите) автоматично започвате да говорите по-силно.

Звуковата информация се предава от тъпанчето в центровете за обработка във вътрешността на мозъка. Как алкохолът засяга слуха ви? Простият отговор е, че не знаем. Загубата на слуха може да е пряк токсичен ефект, или упойващ ефект, или осмотичен ефект - или нещо друго. Не знаем дори точно каква част от слуховата верига е засегната.

Алкохолът може да действа върху тъпанчето на ухото, или мускулите, които опъват тъпанчето, или ушната мида, или слуховия нерв, който пренася информацията в мозъка ви, или да се действа на областта, която обработва тази информация. Дори и така, независимо от точния път, по който това се случва, след като веднъж сте погълнали няколко питиета, ще ви се стори, че говорите прекалено тихо. И ще започнете да говорите на висок глас.

Мъжете срещу жените

Интересното е, че ефектът на алкохола върху слуха са различни за мъжете и за жените.

При двойно-слепи* проучвания, изследователи са накарали мъже и жени да пият сок със или без алкохол. Когато пиещата алкохол група достига концентрация в кръвта около 0.03%, слухът им се тества за шест различни звукови честоти.

*В "двойното сляпо" проучване нито вие, нито лекарят знае какво лечение получавате. Целта е да се изключат очакванията, за да не оказват влияние върху резултатите от изследването.

Като цяло, мъжете губят между два и девет децибела (dB) от слуха си, а жените губят повече, между пет и дванадесет децибела. Загубите са най-често около диапазона 500-1000 Hz - които са честотите на речта.

При повечето от проучванията, участниците са малко. От тези ограничени данни, тенденцията изглежда е, че жени, хора с наднормено тегло, нездрави хора, възрастни хора, както и тези с анамнеза за тежко пиянство губят повече от слуха си при всяка разпивка.

Обикновено в рамките на една седмица след запоя слухът се възвръща към нивата от преди приема на алкохола. И като цяло, по-голямата част от временната загуба на слуха е в по-ниските честоти.

Но при продължителна употреба на алкохол загубата на слух е по-различна. Тогава тенденцията за трайна загуба на слуха е по-често във по-високите честоти. И не се знае защо.

Има много причини за загуба на слуха в нашия съвременен индустриален свят. Пиенето вечер за повечето хора обикновено се случва в шумен бар. Външният шум също може да предизвика загуба на слуха.

Да си пиян е неприятно, още по-неприятно обаче е да си пиян и глух...

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

2

vmv

03.05 2016 в 11:03

От текста:"...Как алкохолът засяга слуха ви? Простият отговор е, че не знаем"
В допълнение, знаем - "чуваме" и посредством резонанс на костите на черепните кухини. При "+ алкохол" този резонанс се измества към високите честоти.
Така - ниските честоти започваме да възприемаме по-слабо..., само "с ухо"... и започва "вземане на думата с по-високо говорене, с надвикване". Поради илюзията, че "не искат" да ни чуват другите, усилваме децибелите.
При продължителна +алкохол - костите на черепа "втвърдяват" и излизат от чуваемия диапазон на високите честоти. При нормална реч - не се "хващат" високите честоти.

12522

1

persuader

02.05 2016 в 22:47

Нещо бъркате мерните единици.