Геофизици: Това е най-голямото изтичане на метан в историята на САЩ

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 февруари 2016 в 14:52 12623 2

Кредит Stephen Conley

Изглед на мястото на аварията SS25 и град Портър Ранч от самолет, измерващ емисиите.

Изхвърлянето на метан, което случи в Калифорния, приключило на 11 февруари, е най-голямата регистрирана емисия на този газ в историята на САЩ, става ясно от геофизично проучване.

Излязоха първите количествени оценки на скоростта на изтичане на метан от кладенци в Калифорния, довело до най-голямото изпускане на този газ в историята на САЩ, причинено от човека. То е два пъти по-голямо по мащаб от предишния рекордьор - една въглищна мина в Алабама.

Тези първи оценки са публикувани в Science.

Течът е настъпилил на 23 октомври 2015 от подземното хранилище Aliso Canyon, намиращо се в Калифорния. Аварията е отстранена на 11 февруари, 2016. 

Повече от 100,000 тона от този най-мощен парников газ - метан са освободени в атмосферата, вследствие на аварията.

Изследователите от Университета на Калифорния Ървайн, Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA), Университета на Калифорния Дейвис и други са доказали, че по време на пика на бедствието, всеки час са постъпвали във въздуха по 60 тона метан и 4,5 тона етан.

"Течът на метан е изключително висок, най-високият, който сме виждали", заяви химикът Доналд Блейк (Donald Blake), който е измервал замърсители на въздуха по целия свят в продължение на повече от 30 години. Той е съавтор на изследването и е събирал проби от въздуха в близост до къщите в гъсто населения Сан Фернандо.

Анализът на тези проби е показал нива над нормалните на няколко потенциално опасни съединения, съдържащи се в природния газ , включително бензен, толуен и ксилен. 

Въздушна снимка на съоръжението за съхранение на природен газ Aliso Canyon, заснета от самолет от учения Стивън Конли, който измерва емисиите метан от съоръжението, което бе запечатано на 11 февруари.

Бедствието значително ще повлияе на възможностите на Калифорния да спази установените ограничения за емисии на парникови газове за годината, отбелязват изследователите. "Нашите резултати показват как повреди в инфраструктурата за природен газ може значително да повлияе на усилията за контрол на емисиите на парникови газове", заяви Том Райърсън (Tom Ryerson) на NOAA, водещ учен на изследването.

Според проучването емисиите по време на 112-дневното събитие са равни на една четвърт от годишното замърсяване от метан от всички други източници в басейна на Лос Анджелис, взети заедно. Въздействието на бедствието върху климата е еквивалентно на ефекта от годишните емисии на парникови газове от над половин милион автомобили.

В крайна сметка, повече от 11 000 живеещи наблизо са евакуирани, а губернаторът Джери Браун обяви извънредно положение.

Точността на измерванията на изследователите са проверени с отдалечени системи за наблюдение като сателити.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.02 2016 в 12:00

С това може да обясним и меката зима тази гoдина

26.02 2016 в 21:24

Как не се намери някой да драсне клечка кибрит около това находище, нямаше никакъв метан да остане след това
Ама явно не е имало мераклии