02 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Как всъщност изглеждат различните страни по света (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 август 2016 в 09:00 333010
Реалното съотношение на площите между Русия и Африка се вижда върху площта на черния континент.

От деца сме свикнали Гренландия да изглежда на картата няколко пъти по-голяма от Австралия и сравнима по размер с Африка.

 

Всъщност Гренландия е три пъти по-малка от Австралия и близо 14 пъти по-малка от Африка.

Ние погрешно смятаме, че Европа е по-голяма от Южна Америка, а Тихи океан с размерите на Атлантическия океан. Защо?

Причината е равноъгълната цилиндрична проекция на Меркатор. Тази проекция запазва ъглите между направленията меридианите и паралелите. Меридианите тук са успоредни линии, на еднакво разстояние, а паралелите са линии, разделени от разстояние, равно на разстоянието между меридианите близо до екватора като това разстояние се увеличава значително към полюсите.


Деформации в проекцията на Меркатор.

На схемата се вижда и причината за деформацията на площите при проекцията на Меркатор.

Самите полюси не могат да бъдат представени в проекцията на Меркатор, така че картата обикновено се ограничава до около 80-85 ° северна и южна ширина. Мащабът на тази карта не е постоянен, той увеличава от екватора до полюсите обратнопропорционално на косинуса на географската ширина, но мащабите вертикално и хоризонтално винаги са равни, което е следствие от равноъгълната проекция. Тази картографска проекция води до това, че районите около полюсите са силно изтеглени вертикално.

Видеото показва много от заблудите за съотношенията на площите, в които ни е вкарала проекцията на Меркатор. Някои страни ще се окажат неочаквано големи или по-малки от това, което сме представяли, че са.

И все пак, да не забравяме, че проекцията на Меркатор всъщност е създадена за карти за навигация, заради което са жертвани и правилната форма, и размера.

Проекцията на Меркатор се наложи, защото е много удобна за нуждите на навигацията, особено в миналото. Причината е, че траекторията на движение на кораба като се поддържа едно и също положение на стрелката на компаса на скалата се представя от права линия върху картата в проекцията на Меркатор.

Проекцията на Гала-Петерс, която може да видите долу, запазва съотношението на площите, но формите са силно деформирани при полюсите.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Науки за Земята
15 ноември 2022 в 00:011
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.