Климатичен хазарт. Заплашват ли антиядрените движения нашето бъдеще?

Владимир Бранков Последна промяна на 12 януари 2017 в 10:00 8634 0

Предствяме ви книгата "Климатичен хазарт. Заплашват ли антиядрените движения нашето бъдеще?", написана от двама финландци, Раули Партанен и Янне Корхонен, които не се определят като поддръжници на ядрената енергия.

Почти всички биха се съгласили да се закрият въглищните централи, ако има чиста и евтина алтернатива. Авторите виждат такава алтернатива във ВЕИ и ядрените централи.

Човечеството има вече големи победи в борбата срещу изменението на климата. Но тези победи рядко се признават и дори съобщават.

През 2014 провинцията Онтарио, с над 13 млн души, престана да използва въглища за производството на енергия, но това не бе отразено като голяма победа за каузата за борбата с климатичните промени.

Защо?

Най-вероятно, защото това бе осъществено до голяма степен благодарение на ядрените централи. Ако това бе станало факт, благодарение на вятърни или слънчеви централи, то провинцията Онтарио, а не Германия или Дания, щеше да бъде давана за пример как ВЕИ са изместили мръсните въглища от енергийния микс в едно силно индустриализирано парче земя. Ако това наистина беше факт, просто скептиците към ВЕИ логично щяха да намалеят.

Книгата е написана от гледна точка на климатичните промени, а не като реклама на ядрената енергия. Тя не се сочи като панацея за енергийния проблем, а ключов играч в борбата срещу промените в климата и изместването на изкопаемите горива от енергийният микс. Разгледани са обективно проблемите и предизвикателствата на ядрената енергия, като фокусът е върху ахилесовата пета на индустрията – какво да се прави с отработеното гориво. Но също така, са представени и плюсовете й, които обикновено или не се изтъкват, или не са обяснени на разбираем език.

Авторите смятат, че антиядрените движения застрашават климата, защото едно чисто енергопроизводство става жертва на вредни настроения, които не би трябвало да взимат превес при нещо толкова важно, каквото е осигуряването с енергия. Пресен пример е Германия, която закрива ядрените си централи и ги замества с въглищни. Засега германското правителство официално казва, че по-рано от 2040 година няма да спре да използва въглища.

Целта на книгата не е да превръща читателите във фенове на ядрената енергетика, а просто да ги запознае с фактите, такива каквито са, и те сами да си направят изводите. Всички по-важни данни и твърдения, представени в книгата са подкрепени с препратки към документите, от които са извадени.

Книгата не е предназначена за тези, които твърдо са приели едната или другата страна. Тя е предназначена за тези, които искат да научат малко повече по темата за енергията. Трябва да се подчертае, че не трябва да се вярва сляпо нито на ядреното нито на антиядреното лоби.

Темата е изложена от авторите на достъпен език и без излишна информация. Може да изтеглите книгата безплатно от тук.

Авторите са вдясно.

Раули Партанен е независим писател,преподавател и консултант по темите за енергията, околната среда и обществото, икономиката и тяхното взаимодействие. Има бакалавър по бизнес администрация. Янне Корхонен в момента е докторант с инженерна магистърска степен който се интересува от иновации, енергия и околната среда

Преводът е направен от английски изцяло на добра воля от двама експерти работещи в областта.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !