10 графики, които обясняват пандемията на коронавирус

Ваня Милева Последна промяна на 24 март 2020 в 12:13 18542 0

Епидемията на Covid-19, която възникна в Ухан, Китай, и се разпространи в по-голямата част на света, е една от най-сериозните кризи в общественото здравеопазване в продължение на десетилетия. Тя се разпространи много повече от Ебола през 2014 г. , а Световната здравна организация я определи като пандемия

Ситуацията се разви невероятно бързо и е трудно да се синтезира всичко, което знаем, но изданието Vox успя да публикува няколко ясни и разбираеми диаграми, които ще помогнат да се обясни коронавирусната епидемия Covid-19.

1) Вирусът се разпространява бързо

Max Roser and Hannah Ritchie/Our World in Data (Графиката е допълнена от НаукаOFFNews с актуални данни до 22 март.

Потвърденият брой случаи на Covid-19 нараства бързо всеки ден, но ето как стоят нещата към 22 март. Реалният брой почти сигурно е многократно по-голям, тъй като капацитетът за тестване варира значително в различните страни и много, ако не повечето хора, заразени с вируса, все още не са диагностицирани.

Докато броят на новите случаи в Китай намалява, броят на новите случаи в останалата част от света нараства, което показва, че епицентърът на проблема се е изместил от Китай на места като Европа и САЩ.

Обърнете внимание, че огромният скок в новите случаи се дължи на подобреното отчитане на данните от Китай, но там се забелязва, че от средата на февруари няма почти никакви нови случаи.

2) Кои са симптомите

Max Roser and Hannah Ritchie/Our World in Data

Симптомите на Covid-19 варират в отделните случаи, но най-често срещаните в Китай, по данни от февруари, са висока температура и суха кашлица (които се наблюдават в повечето случаи), умора и отделяне на храчки.

3) Covid-19 е много по-тежък от обикновен грип

Max Roser and Hannah Ritchie/Our World in Data

Изкушаващо е да сравним Covid-19 с едно познато заболяване: сезонния грип. В крайна сметка грипът има леки симптоми за повечето хора и може да стане опасен и смъртоносен сред уязвимите групи от населението като възрастните хора. Доста хора правят това сравнение напоследък.

Но както показват данните за смъртността, реално разликата е голяма. Около 6 процента от хората на възраст 60 или повече години, заразени с Covid-19, умират, според данните от Китай досега. Това е над шест пъти повече от смъртността за възрастни хора с грип в САЩ. Общата смъртност от Covid-19 е 12 до 24 пъти по-голяма от смъртността от грип. (Оценките за степента на смъртност за Covid-19 варират в зависимост от региона.)

4) Експертите смятат, че Covid-19 е по-заразен от обикновения грип

Има и още една причина Covid-19 да е по-опасен противник от сезонния грип: числото R0 е над 2, което показва, че е по-заразен от типичния грип. R0 показва средния брой на хората, заразени от един човек. „Показателят R0 е важен, защото ако е по-голям от 1, инфекцията вероятно ще продължи да се разпространява, а ако е по-малък от 1, огнището вероятно ще утихне“, обяснява Ед Йонг (Ed Yong) в изданието Atlantic. R0 на Covid-19 е значително по-висок от 1, което дава повече причини за безпокойство.

5) Данните от три държави показват, че по-възрастното население е изложено на по-голям риск

Испанският грип от 1918-'19, най-ужасяващото пандемия в днешно време, поразява предимно младите хора. При него се откриват биологични сходства с грипната пандемия през 30-те години на 19-ти век, което дава на някои по-възрастни хора по време на пандемията от испанския грип ограничен имунитет.

Covid-19 не е такъв. Досега смъртните случаи в Китай са концентрирани сред по-възрастните, които средно имат по-слаба имунна система от по-младите хора и имат по-често хронични заболявания. Хората от всички възрасти с хронични медицински състояния също са изложени на по-висок риск. Рискът от смърт е реален и за по-младите хора, но по-възрастните хора са най-уязвими.

6) Репродуктивно число и смъртност при COVID-19 в сравнение с други опасни човешки вируси

Епидемиолозите са на едно мнение за две характеристики на COVID-19:

  1. Вирусът е силно преносим. Както опитът, така и новите научни доказателства показват, че вирусът, причиняващ COVID-19, лесно се предава от човек на човек. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията изчисляват, че репродуктивното число на вируса (броят на допълнителни случаи, които средно произтичат от един единствен случай) е между 1.6 и 2.4, което прави COVID-19 значително по-вирулентен от сезонен грип (чието репродуктивно число е изчислено от 1.2 до 1.4).
  2. Вирусът непропорционално засяга по-възрастните хора с хронични състояния. Епидемиолозите Дзунйоу У (Zunyou Wu) и Дженифър МакГуган (Jennifer McGoogan) анализират доклад от Китайските центрове за контрол и превенция на заболяванията, в който са разгледани повече от 72 000 случая и стигат до извода, че процентът на смъртност при пациенти на 80 и повече години е седем пъти по-висок от средния и три до четири пъти по-голям от средния за пациентите в 70-те си години. Други доклади описват, че степента на смъртност при хора под 40 години е 0,2 процента.

7) Къде колко се тества

Бавното въвеждане на тестове за коронавирус от администрацията на Тръмп се превърна в нещо като национален скандал и е лесно да се разбере защо, като се сравни степента на тестване в САЩ с тази на други засегнати страни. Южна Корея се откроява с бързото си представяне на обширни тестове, включително чрез иновативни програми за тестване.

За най-актуални данни по този въпрос, проверете тук .

8) Защо самокарантирането е толкова важно

Инфографика, която показва целите на смекчаването. Оста X представлява броя на новите случаи за денонощие, а оста Y представлява времето от първия случай. Първата крива представлява броя на случаите, когато не се прилагат защитни мерки и показва голям пик. Втората крива е много по-ниска, което представлява много по-малък ръст на броя на случаите, ако се прилагат защитни мерки.

Мерките за ограничаването на събиранията са непопулярнии. Тази промяна може да изглежда неприятна, но е по-лесно да видите логиката, когато разберете теорията зад тази политика на „социално дистанциране“. Ключът е да се "изравни кривата" - да се забави скоростта на нарастване на инфекциите, така че да се разтеглят случаите във времето, дори ако общият брой не се променя.

Изравняването на кривата забавя скоростта, с която пристигат нови случаи в болниците, като облекчава тежестта върху здравната система и подобрява шанса за отделните пациенти да оцелеят.

9) Физическото дистанциране наистина работи за изравняване на кривата

Тази диаграма, изградена върху модел на Томас Пуейо, е мощна илюстрация за това как социалното дистанциране - избягването на барове, ресторанти и големи събирания, оставане вкъщи и работа у дома, ако това е възможно и т.н. забавя ръста на случаите на COVID-19. Графиката сравнява как закъснението с един ден на социалното дистанциране може значително да увеличи пика на епидемията, с 40 процента, използвайки параметрите на Пуейо. Обърнете внимание, че това е просто теоретичен модел, но ние трябва да разчитаме на теорията, за да генерираме прогнози по време на бързо развиващите се кризи като тази. 

10) Това, че не се чувствате болен, не означава, че не сте

Социалното дистанциране не е само за защита за вас. Това е предимно за защита на другите хора чрез забавяне на предаването. За да видите как става това, разгледайте горната диаграма, показваща оценката от 10 март на група учени, публикувана в Annals of Internal Medicine, за инкубационния период на вируса.

Както обяснява Брайън Ресник пред Vox, „можете да видите, че почти всеки, който развие симптоми на Covid-19, ги проявява около 10 до 15 дни след заразяването, а мнозинството получават симптоми до около пет дни“. Това означава, че много пациенти са безсимптомни в продължение на дни след заразяването. Това означава, че ако не се чувствате болен, не е достатъчно добра причина за нарушаване на нормите за социално дистанциране.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !