03 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

11 странни сигнала - възможно ли е да са от извънземни цивилизации?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 април 2017 в 14:42 76320
Green Bank Observatory

Екипът на проекта Breakthrough Listen, имащ за цел да открие признаци на разумен живот във Вселената, публикува доклад, в който се посочват 11 събития с най-висока вероятност за сигнали от извънземни цивилизации, както и резултатите от анализа на обобщените данни, съобщи сайтът на програмата.

Смята се, че е малко вероятно някой от тези сигнали да идва от изкуствен извънземен източник, но търсенето продължава.

Breakthrough Listen търси предимно теснолентови сигнали (покриващи честоти от 1.1-1.9 GHz) - такива, които е по-вероятно да не са от естествен източник. Инициативата публикува за всички анализа на 692 свои цели със спектралните им анализи, наблюдавани по време на първата година от наблюдения с радиотелескопа GBT (Green Bank Radio Telescope).

Досега Breakthrough Listen събра няколко петабайта данни с помощта освен на GBT в Западна Вирджиния и на автоматизираната обсерватория Lick Observatory’s Automated Planet Finder на връх Хамилтън в Калифорния и Parkes Radio Telescope (Австралия).

Анализът на данните е осъществен от участниците в проекта SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence). Изследователският център SETI в Бъркли (BSRC) сканира милиарди радио канали в търсене на уникални сигнали, които могат да покажат наличие на технологии, разработени от цивилизации извън нашата Слънчева Система.

Учените отбелязват, че е малко вероятно засечените 11 необичайни сигнала да принадлежат на извънземни, въпреки че не е изключено.

Breakthrough Starshot, проект, който има намерение с помощта на лазер да изпрати малък космически кораб към системата на Алфа Кентавър

Програмата Breakthrough Listen е най-големият проект за търсене на сигнали от извънземни цивилизации. Тя стартира през лятото на 2015 г. по инициатива на руския милиардер Юри Милнер и британски учен Стивън Хокинг.

Новината бе оповестена на двудневна конференция в Калифорния от организацията Breakthrough Listen, която спонсорира също и Breakthrough Starshot, проект, който има намерение с помощта на лазер да изпрати малък космически кораб към системата на Алфа Кентавър (по-специално Проксима Кентавър) за броени десетилетия.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.