15 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

17 юни: На този ден в историята на науката и технологиите

| На този ден 17 юни 37710
Нидерландското име Шпицберген, означаващо „Остри планини“.

На 17 юни 1596 г. нидерландският мореплавател Вилем Баренц открива архипелага Свалбард, до 1925 година наричан с нидерландското име Шпицберген, означаващо „Остри планини“. Това е най-северната част на Норвегия. На острова се намира Международното семехранилище, предназначено да съхрани за бъдещите поколения посадъчен материал от всички селскостопански култури по света особено при случай на глобално бедствие. Мястото е избрано заради естествено ниските температури и голямата сеизмична стабилност на архипелага.

На 17 юни 1704 г. се ражда Джон Кей, английски инженер, който през 1733 г. патентова едно от най-известните изобретения на Индустриалната революция, което всъщност поражда нова технологична ера - „летящата совалка“ за стан.

На 17 юни 1832 г. е роден английският химик и физик Уилям Крукс. Той прави много различни открития, но влиза в историята откривайки метала талий и затова, че пръв получава хелий в лабораторни условия.

Интересното е, че паралелно с науката Крукс  силно проявява интерес към спиритизма и става един от водещите британски специалисти по паранормални явления. Крукс твърдял, че лично е бил свидетел на появата на призрачни и осезаеми фигури, на явления на левитация, чул е загадъчни гласове, измерил е загубата на тегло на медиума при освобождаване на ектоплазма, записва появата на надписи върху плочи без участието на присъстващите. През 1874 г. той публикува доклад за извършената работа, в който заявява, че наблюдаваните явления определено не са резултат от измама или халюцинации, и призовава за допълнителни научни изследвания на паранормалните явления.

Скандалът около доклада на Крукс взе такива размери, че дори е имало предложения за изключването му от Кралското общество. След това Крукс започва да проявява предпазливост и се въздържа от публични изявления по тази тема до 1898 г., когато осъзнава, че авторитетът му в научния свят е непоклатим и позицията му в Кралското общество не може да бъде поставена под въпрос. От това време до смъртта си през 1919 г. Крукс открито заявява, че е убеден спиритист. 

На 17 юни 1920 г. се ражда френският микробиолог и генетик Франсоа Якоб, нобелов лауреат по физиология и медицина през 1965 г. Получи наградата за своите открития в областта на генетичния контрол на синтеза на ензими и вируси.

Етикети:на тази дата

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.