2000-годишна супа с месо е намерена в гробница на китайски благородник

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 декември 2016 в 10:44 5388 0

Гробница, която се датира на 2 хиляди години, е открита от археолози в китайската провинция Хъбей. Част от съдържанието му вероятно е ограбена, съобщи ancient-origins.net.

Разкопките на гробницата, разположена до град Баоди, започнаха в началото на ноември. По намерените в гробницата предмети и нейната структура, археолозите установиха, че вероятно, тя е от времето на династия Хан (206 пр.н.е. - 9 от н.е.). Длъжностните лица държат точното местоположение на гробницата в тайна от съображения за сигурност.

Археолозите смятат, че гробницата е била частично ограбвана в миналото, за което свидетелства дупката в гробницата.

Дължината на гробницата е 6.6 метра, ширината й е 6 метра. Археолозите отбелязват, че тя е подобна на гробницата на княз Лиу, разкопана през 1968 година. В нея специалистите откриха облекло от нефрит, украсено със златна тел. 

Намерени са в гробница 49 предмета, включително изделия от керамика, нефрит и бронз. Учените се надяват, че те ще им помогнат да разберат по-добре историята на династия Западен Хан.

Интересна находка в гробницата е съд, в който археолозите предполагат, че е имало вероятно задушено месо или супа, съдейки по говеждите кости в него.

Кратка статия за находката в китайския сайт Global Times разказва, че любимите храни на благородниците често са били погребвани с тях, така че да могат да пируват и в задгробния живот. Global Times споменава и за други древни находки на храна.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !