22 април - Денят на Майката Земя

Недялка Аценова Последна промяна на 22 април 2015 в 07:00 8348 0

Всяка година на Денят на Земята - 22 април - отбелязваме годишнината от раждането на съвременното движение за околната среда през 1970 година.

Началото е през 1962 г., когато е публикувана книгата на Рейчъл Карсън „Смълчаната пролет” (Rachel Carson – “Silent spring”). Книгата представлява повратен момент, продава се в повече от 500 000 копия в 24 страни и привлича обществения интерес и загриженост към живите организми, околната среда и връзката между замърсяване и обществено здраве.

През 70-те години е пикът на контракултурата в САЩ, когато умира Джими Хендрикс и излиза последния албум на Бийтълс. Във Виетнам бушува война, а студентите по света ѝ се противопоставят.

По това време колите бълват оловни съединения. Индустрията изхвърля дим и прахови частици без страх от правни последици или лош отзвук в пресата. Замърсяването на въздуха е всеобщо прието като мириса на прогреса. „Околна среда” е дума, по-често появяваща се в състезания, отколкото във вечерните новини.

Денят на Земята през 1970 дава гласност на това пробуждащо се съзнание, канализира енергията на антивоенното движение и поставя грижата за околната среда на първо място.

Идеята

Идеята за национален ден на околната среда идва на основателя на Деня на Земята, американския сенатор от Уисконсин – Гейлърд Нелсън (Gaylord Nelson). Той, след като е наблюдавал опустошенията от голям разлив на нефт в Санта Барбара, Калифорния и вдъхновен от студентското антивоенно движение, той осъзнава, че може да слее тази енергия с появяващото се публично осъзнаване на въздушното и водното замърсяване и това да постави защитата на околната среда на дневен ред.

Избраната дата е 22 април, падаща се между пролетната ваканция и последните изпити.

На 22 април 1970 20 милиона американци протестират по улици, паркове и аудитории за здрава, устойчива околна среда в масови митинги. Хиляди колежи и университети организират протести срещу унищожаването на околната среда. Групи, борещи се срещу нефтените разливи, замърсяващите заводи, пестициди, загубата на дивата природа и токсичните отпадъци разбират, че имат нещо общо. В края на годината, първият Ден на Земята довежда до създаването на Агенцията за защита на околната среда на САЩ (United States Environmental Protection Agency).

В България

През 1990 Денят на Земята обхваща целия свят, мобилизирайки 200 милиона човека в 141 страни. През 2000 Денят на Земята обхваща вече 184 страни, а през 2010 – 192. България се включва в отбелязването му през 1993. Благовест Сендов представя България в Международния организационен комитет за честването на Деня на Земята. Той сформира Национален комитет за Деня на Земята. На 22-ри април 1992 г. Президентът на Република България, Желю Желев, подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г.

Според сайта на РИОСВ Ден на Земята се чества за пръв път в България на 14.12.1930 г. по идея на тогавашния министър на земеделието и държавните имоти Григор Василев. Този празник се подкрепя от министри на земеделието от цяла Европа и дава идея за установяване на Международен ден на Земята. Също така и се харесва на председателя на Международния земеделски институт в Рим – Де Микелис. Предложен е 22 март за отбелязването на този празник.

Днес Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, празнуван от милиарди хора всяка година и ден на действие, което променя човешкото поведение и провокира законови промени.

Източници:

The history of Earth Day

РИОСВ - София

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !