4 начина да разберете дали вашата котка ви обича според науката

Ваня Милева Последна промяна на 16 септември 2022 в 00:01 5111 0

Кредит Pxhere

Дори най-отдадените собственици на котки са имали момент, да се събуждат в студена пот посред нощ и да се питат дали котката им наистина ги обича. Хората с кучета самодоволно да посочват кучетата като най-добрия приятел на човечеството.

Но изследванията показват, че репутацията на котките като студен и дистанциран домашен любимец е незаслужена.

Поради своето еволюционно потекло домашните котки по природа са по-независими от кучетата. Дивите предци на нашите котки не са живели в социални групи, както кучетата. Въпреки това, по време на процеса на опитомяване, котките са развили способността да създават социални взаимоотношения не само с други котки, но и с хора.

Въпреки че може да не разчитат на хората да се чувстват в безопасност, както кучетата, много котки проявяват привързаност към своите пазители и изглежда високо ценят компанията на своите приятели - хора. Тяхната привързаност към хората е отчасти повлияна от опита им да бъдат галени от хората още като котета.

Котките се държат с хората по същия начин, по който реагират на другите котки, така че тайната дали вашата котка се чувства свързана с вас се крие в тяхното поведение.

1. "Подушвам, че сме от една порода"

Способността да общуват с други котки на големи разстояния и когато вече не присъстват физически, е била предимство за техните диви предци. Нашите домашни котки са запазили това „свръхсензитивност“ и разчитат в голяма степен на тази форма на комуникация.

По-специално, котките използват обонянието си, за да идентифицират членовете на своята социална група или семейство, като споделят групов ароматен профил. Котките имат ароматни жлези по хълбоците, главата и около ушите си и често търкат главите си в хора и предмети, които са познати и успокояващи.

Вашата котка търка ли главата или хълбоците си в краката ви? Това означава, че ви идентифицира като приятел и е огромен комплимент.

2. Гледайте как ви поздравяват

Един от най-очевидните признаци, че вашият любим домашен любимец ви харесва, е начинът, по който котката ви ви поздравява. Когато котките поздравяват членове на своята социална група, те показват сигнали, показващи приятелство и желание за сближаване. Котките показват тези сигнали и на хората.

Опашка, държана в изправено положение на флагшток, показва приятелско намерение (котешки еквивалент на помахване с ръка), което показва познаване, доверие и привързаност. Някои котки също използват изправена опашка във формата на въпросителен знак, за да поздравят някого, когото харесват, или да му покажат, че искат да си играят.

Кратък справочник как да разчитате "езика на котешката опашка".

Котките понякога преплитат опашките си в знак на приятелство и човешкият еквивалент на това е да увият опашката си около прасеца ви.

Котка, която върви към вас с вдигната опашка, е добър знак. Кредит: Wikimedia Commons

Преобръщането и излагането на уязвимото им място под корема е друг жест, с който котката има пълно доверие във вас. Котките обаче предпочитат да бъдат галени по главата и шията, така че това обикновено не е молба за разтриване на корема.

Опитите да погалите корема на котка често водят до прибързано отдръпване или дори до нокти.

Котешките "трели" са мелодичен звук, който котките издават, казвайки все едно "здравей" на човека, който  им е приятен. Така че, ако вашата котка ви пее по този начин, бъдете сигурни, че се радва да ви види.

Когато котката ви удря задната част на коляното ви, също може да е знак, че чувства изключително тясна връзка с вас. Котешката версия на дай пет, ударът по главата обикновено е запазена за най-близките приятели на котката - други котки или хора.

3. Премигва ли котката ви

Вашата котка може също така тайно да показва привързаността си с начина, по който ви гледа. Когато котките срещат странни хора или други котки, които не познават, те обикновено ги поздравяват с немигащ поглед. Но те са по-склонни да мигат бавно към котките, с които имат добри отношения.

Изследванията показват, че бавното мигане е свързано с положително емоционално състояние и може да бъде знак за доверие, задоволство и привързаност, подобно на човешка усмивка. Ако искате да върнете комплимента, мигнете и котката ви може да мигне в отговор. Това е хубав начин да се свържете с котката си, ако тя не иска да бъде докосвана.

4. Допускат ви близо

Котките много пазят личното си пространство и не обичат нежелани гости да го нахлуват. Ако котка ви позволи да се доближите до нея, това предполага тясна връзка, особено когато контактът е чест или продължителен.

Свиването в скута ви за дрямка е знак за дълбоко доверие. Облизването се случва само между котки с топла връзка, така че облизането на ръката или лицето ви може да бъде проява на нежност, въпреки че тези бодливи езици може да не са толкова нежни.The Conversation

Авторът Емили Блекуел (Emily Blackwell) е старши преподавател по поведение и хуманно отношение към животните, Университет на Бристол

Тази статия е препубликувана от The Conversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !