40 години движение на айсбергите в Антарктида в 50 секунди видео

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 ноември 2018 в 00:00 8429 0

50-секунден клип за движението на айсбергите от 1976 до 2017 година създадоха аниматорите на Pixel Movers & Makers Марло Гарнсуърти (Marlo Garnsworthy) и Кевин Плак (Kevin Pluck) въз основа на научни данни.

Видеото показва колапса на шелфовия ледник Larsen B през 2002 г. и пътешествието на B-15 - най-големият айсберг, записан в историята с площ от около 11 хиляди квадратни километра, откъснал се от Антарктида през март 2000 г.

За визуализацията са използвани данни, събрани от различни източници и агенции, включително Центъра за дистанционно наблюдение към Университета Бригъм Йънг (BYU) в Юта, Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА и Европейската космическа агенция. Един от основните източници на информация е Антарктическата база за проследяване на айсбергите, управлявана от BYU, която комбинира данните от шест спътника, оборудвани с дисперсни инструменти, които проследяват обекти на земната повърхност по тяхната отразена енергия.

"Бях изненадан, че не открих очевиден скок в движенията на айсбергите през последните години, но разбира се, откъсването и разпадането на B-15 и разпада на ледника на Ларсен B през 2002 г. изглеждат грандиозно", признава Гарнсуърти.

Айсбергите, включени в готовото видео, са достатъчно големи, за да се проследят с тези инструменти. Особено големи айсберги, като например B-15, се дават свои собствени имена - отчасти за да могат корабите да избегнат сблъсъците.

Анимацията показва, че когато айсбергите се отделят от Антарктида, те се движат в посока обратна на часовниковата стрелка, преди да се отправят към "Алеята на айсбергите" към антарктическото западноветрово течение (Antarctic Circumpolar Current - ACC), което заобикаля белия континент. Там айсбергите са подвластни на океанските ветрове и течения и в крайна сметка се топят и се връщат в океана под формата на вода.

Източник: Wikimedia Commons

Едва след появата на сателитната технология през 70-те години учените имат възможност да наблюдават пълномащабно Антарктида. Преди това те не можеха да кажат със сигурност как айсбергите повлияят на глобалното затопляне.

Известно е, че темпът на топене на леда на континента се ускорява. От 1992 г. насам повече от три трилиона тона изчезнаха и 40% от това количество е само за пет години от 2012 г. до 2017 г.

Огромни айсберги все още се отделят от Антарктида, което допринася за покачването на морското равнище. Учените смятат, че ако Антарктида напълно се разтопи, нивото на световния океан може да се увеличи с повече от 50 метра. Сега учените се опитват да разберат как и защо Антарктика се топи и какво можем да направим, за да контролираме повишаването на температурата в региона.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !