7 морални правила са общи за всяка култура, сочи изследване

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 февруари 2019 в 00:01 13715 0

Кредит Khadija Yousaf/Unsplash

Ако погледнем към историята на цивилизацията (или новините) може да си помислим, че човешкото общество е трагично определено на постоянни сблъсъци на противопоставящи се култури.

Но не е така според едно ново проучване, което открива поразително и оптимистично доказателство за обратното:

Всички култури всъщност са обвързани от общ морален кодекс на седем правила на поведение.

На базата на задълбочен анализ на над 600 документа от 60 общества по света - най-голямата извадка в тази област на изследване - изследователите твърдят, че много повече неща, които ни обединяват, отколкото да ни разделят, по отношение на моралните ценности.

Резултатите от проучването са докладвани в Current Anthropology.

"Всички по света имат общ морален кодекс", заяви антропологът Оливър Скот Къри (Oliver Scott Curry) от Оксфордския университет.

"Всички са съгласни, че сътрудничеството, работата за общото благо е правилното нещо, което трябва да се върши".

Преглеждайки базата данни за изследванията на междукултурните разлики, наречена „Архив на човешките отношения“ (Human Relations Area Files - HRAF, хоствана от Йейлския университет), Къри и колегите му се опитват да изследват теорията, че моралът еволюира в човешките култури в посока към насърчаване на сътрудничеството.

Тези кооперативни поведения и правила, съставящи предлаганият универсален морален кодекс, са следните:

  1. Да се помага на семейството,
  2. Да се помага на групата,
  3. Да се отвръща с взаимност (реципрочност),
  4. Да сме смели, храбри,
  5. Да се съобразявамв с висшестоящите (уважение),
  6. Да се поделят спорни ресурси (справедливост) и
  7. Да се зачита предишното владение (права на собственост).

В този анализ екипът установи, че тези седем правила са считани неизменно за добри и морални в различните изследвани култури и никога не са смятани като неморални.

Също така, по-голямата част от тези поведения са наблюдавани в повечето култури и с еднаква честота в различните региони на света.

"Ние заключаваме, че тези седем кооперативни поведения са правдоподобни кандидати за универсални морални правила", пишат авторите в своята статия, "и че върху морала на сътрудничеството може да стъпи една единна теория на морала, каквато антропологията досега нямаше".

От 962 наблюдения на тези принципи бе отбелязано само едно изключение в племето Чуук в Микронезия: „да се открадне открито от другите е възхитително, тъй като показва доминирането на човека и показва, че той не се плаши от агресивните сили на другите", отбелязват изследователите, но откриват, че тази войнствена черта е форма на една от кооперативните ценности (храброст).

Универсалният кодекс означава също, че поведението, противопоставящо се на сътрудничество, се счита за лошо - пренебрегване на рода, предателството на групата, паразитно поведение (липса на реципрочност), страхливост, неуважение, несправедливост и кражба.

Не всяко общество цени или дава приоритет на тези социални норми по един и същи начин, но фактът, че са универсално считани за положителни и се наблюдават в толкова много различни общества, е в подкрепа на това, което е известно в етиката като морален универсализъм, за сметка на противоположния възглед, наречен морален релативизъм.

"Дебатът между моралните универсалисти и моралните релативисти продължава векове наред, но сега вече имаме някои отговори", отбелязва Къри .

"Хората навсякъде са изправени пред сходен набор от социални проблеми и използват сходен набор от морални правила, за да ги разрешат."

В този понякога разединен и конфликтен свят е полезно и вдъхновяващо да знаем и да помним това, което ни обединява, а не това, което ни разделя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !