8 май - Световен ден на Червения кръст

Ваня Милева Последна промяна на 08 май 2022 в 00:00 7227 0

Световният ден на Червения кръст, известен още като Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец, се чества по целия свят, за да вдъхновява и насърчава хуманитарните дейности, които се извършват от Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и Националните организации, които са негови членове.

Световният ден на Червения кръст се отбелязва на тази дата в чест на Анри Дюнан, основателят на Международния комитет на Червения кръст и носител на първата Нобелова награда за мир.

Анри Дюнан е роден на 8 май 1828 година. Именно той, ставайки неволен свидетел на жестоката битка при Солферино, след която 40 000 убити и ранени войници остават на бойното поле, полага големи усилия да създаде общество, което да помага на войниците по време на войни. Като символ, Дюнант избира знамето на родината си като само разменя цветовете на обратно.

Днес Международният Червен кръст е уважавана организация, която оказва помощ по целия свят. Седемте основни принципа на Червения кръст, са безпристрастност, човечност, независимост, неутралност, доброволност, универсалност и единство.

Възможността за ежегодно честване е поискана от Лигата на дружествата на Червения кръст от Международната асамблея на дружествата на Червения кръст (IFRC). Две години по-късно предложението за отбелязване на Световен ден на Червения кръст е прието на 8 май 1948 г. През 1984 г. официално е обявен за Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец.

Основният фокус на Обществото на Червения кръст е събирането на кръв. Има различни начини, чрез които хората се насърчават да подкрепят Червения кръст и даряват кръв. Червеният кръст също помага за оказване на първа помощ, спешни действия, здравни и социални грижи, услуги за бежанци и помага на хората да съберат семействата си. По време на война Червеният кръст помага за защита на хората във въоръжен конфликт. 

Този ден се чества от всички секции на организациите на Червения кръст, за да помогне на хората, страдащи от наводнения, земетресения и други природни бедствия, и да защити живота на хората при извънредни ситуации.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !