Африка с ултиматум на преговорите за климата

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 октомври 2015 в 15:43 2619 0

Сейни Нафо (Seyni Nafo)

Африканските държави отхвърлиха проекта за Рамкова конвенция по изменение на климата (United Nations Framework Convention on Climate Change - UNFCCC), твърдейки че е небалансиран.

Те поискаха да бъде поправен, иначе нямало за какво да преговарят в Париж, съобщава Associated Press.

Шест седмици преди преговорите за климата представителите на страните ще се съберат в Бон за обсъждане на проекта за нова рамкова конвенция. Този документ ще замени споразумението от 1992 г., както и допълващия го Протокол от Киото. Събитието ще бъде епохално - не всеки ден 196 страни намират консенсус по някакъв повод. Този път те ще се обединят срещу глобалното затопляне, причинено от човешката дейност. Всеки иска да участва в този процес, особено след като се създава фонд от $ 100 млрд. 

Страните от Африка участват в преговорите в единен блок. Това са бедни или в краен случай, развиващи се страни и се чувстват встрани от преговорния процес. Това е несправедливо, защото те са засегнати по-силно от другите  от последиците от климатичните промени - суши, настъпването на пустините, повишаването на нивото на океаните.

Говорителят на африканския блок Сейни Нафо (Seyni Nafo) посочва, че проектът за споразумение не може да бъде основа за преговори, тъй като не отразява позицията на Африка. Според Нафо в споразумението трябва да се отрази финансовата помощ за бедните страни, която да им помогне да се адаптират към изменението на климата. 

Нафо заяви увереност от името на групата на африканските държави, че тези допълнения към текста ще бъдат направени преди да се даде ход на преговорите. "Нашата позиция не е да се забави работата, а да се гарантира, че има справедлива основа за всички", коментира той.

Новият текст на UNFCCC определя стратегията за борба с глобалното затопляне. Основното в него е, че индустриализираните страни, които допринасят най-много за замърсяването на атмосферата с въглероден диоксид, драстично трябва да намаляват емисиите. От 2016 до 2020 страните ще трябва да подготвят своите икономики за намаляване на емисиите, а след това в продължение на 10 години, до 2030 г. да изпълни плана. Например ЕС се ангажира да намали емисиите с 40% спрямо сегашните нива. В същото време, богатите страни ще помогнат на бедните да се адаптират към изменението на климата, предоставяйки им финансова и техническа помощ за преодоляване на последиците от природните бедствия, причинени от глобалното затопляне, за компенсация на загубите и за решаване на въпроси, свързани с климатичните миграции.

Но някои модели на измененията на климата показват, че тези мерки вече не са достатъчни.

През 2009 г. на преговорите в Копенхаген, страните по споразумението не успяха да намерят обща основа. Но с течение на времето, страните осъзнаха, че трябва да се направи нещо за глобалното затопляне и че да се живее на Земята става опасно. Преговорите в Париж (COP21) ще започнат на 30 ноември и ще продължат две седмици. На тях ще бъде предприет нов опит за постигане на споразумение и да се приеме единен план за действие, като се вземат предвид мненията на всички участници. Това ще бъде невероятно трудно, не само защото никой не знае точно как да се бори с глобалното затопляне, но също и защото бедните страни искат помощи и компенсации, а богатите страни се страхуват да поемат отговорност.

Експертите се опасяват, че някои страни могат да напуснат преговорите на финалната права, тоест, тази седмица в Бон. Африканските държави показаха колко лесно може да се стопира процеса. За да не се допусне провала на конференцията в Париж, в Бон преговарящите ще трябва да направят отстъпки на Африка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !