Алгоритъм може да залавя серийни убийци

Антония Петрова Последна промяна на 11 февруари 2017 в 12:00 3384 0

затвор

В САЩ от 1980 г. до наши дни неразкритите убийства са около 216 000. Неправителствена организация възнамерява да сложи край на това, съобщава IflscienceMurder Accountability Project съдържа "най-изчерпателните данни за убийствата в САЩ", според техния сайт. В него се съдържа обширно количество данни от щатските, местни и ФБР ресурси, за да предоставя подробности за убийства, както разкрити, така и неразкрити. Достъп до данните може да осъществи всеки пожелал чрез бутона Search Cases, който може да се разделя по географски признак, година на случая, използвано оръжие, пол на жертвата, етнос, възраст и т.н.

Проектът е създаден от Томас Харгроув (Thomas Hargrove), разследващ репортер в пенсия и бивш кореспондент в Белия дом. В тон с този журналистически дух, уебсайтът е създаден в интерес на обществената прозрачност и отговорност. Както гласи представянето в него, целта е "да се образоват американците във важността на акуратното преброяване на неразкритите случаи на убийство в САЩ". 

Сайтът работи със специално създаден от Харгроув алгоритъм. Bloomberg съобщава, че с помощта на този алгоритъм през 2010 г. в Гари, Индиана, са били открити убийства, извършвани по една и съща схема. Анализът на Харгроув е показал 14 неразрити убийства - всички на жени на възраст между 20 и 50 години. Той посочва това на полицията, но от там не му обръщат внимание. Четири години по-късно властите арестуват Дарън Диън Ван (Darren Deon Vann) с обвинение за убийство на най-малко пет жени. Въпреки че все още не е ясно дали убиецът е бил забелязан от Харгроув, със сигурност това показва, че е бил по следата на нещо.

Томас Харгроув е разработил софтуеър за идентифициране на тенденции в неразкрити убийства, като се използват данни, които никой дотогава не е погледнал. 

източник: Bloomberg Businessweek

Вместо да бъде пасивна банка с информация, компютърната система може да бъде "обучена" да открива шаблони в данните. Затова Харгроув започва да разработва алгоритъм, който да е в състояние да преглежда за общи белези и връзки между предишни нямащи нищо общо помежду си убийства. Например, системата може да забележи всички млади, бели жени-жертви, захвърлени на разстояние с автомобил от един час, всяко едно от убийствата с един месец пауза. 

"Запитах се: "Предполагаш ли, че е възможно да научиш компютър да забелязва серийни убийци?", заявява Харгроув пред Bloomberg.

Бившият журналист решава да тества своя алгоритъм върху вече разкрит случай. За експеримента си взел Убиеца от Зелената река или Гари Риджуей (Green River Killer, aka Gary Ridgway), който между 80-те и 90-те години на миналия век е убил най-малко 71 жени в щата Вашингтон. След като вкарал всички необходими данни и настроил алгоритъма, компютърната система успешно свързала всички жертви на убиеца и го идентифицирала. 

Това доказва теорията, че вероятно е напълно възможно компютър да проследява и залавя серийни убийци. Засега изобилието от данни на разположение в интернет редовно бива използвано за предсказване на поведение, макар и предимно от социални медийни мрежи и рекламодатели. Но кой знае, може един ден с тях да се спасяват човешки животи. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !