Антинобел 2018: Пощенски марки за контрол на ерекцията, канибализъм и вуду кукли (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 септември 2018 в 14:17 8898 0

Момент от Антинобел 2017

Знаете ли как да се возите на влакче в увеселителен парк, така че да излязат камъните от бъбреците ви, какво може да се почисти с човешка слюнка, как с пощенска марка може да се тества мъжкото репродуктивно здраве, може ли да усетите мириса на муха в чаша вино и добре ли могат маймуните да имитират хората?

Такива научни въпроси занимават носителите на наградата "Антинобел" 2018 г.

Тази вечер в театър "Сандърс" в Харвард обявени лауреатите на наградата „Антинобел 2018”  (Ig Nobel Prize), която се присъжда от редколегията на списание Annals of Improbable Research („Анали на невероятните изследвания"). Тази комична награда могат да получат тези учени, чието изследване кара хората "първо да се засмеят и след това да се замислят". По време на своята Ig Nobel-ова реч лауреатите получават минута слава, докато осемгодишно момиченце не започне да повтаря: "Моля, спрете. Отегчена съм".

Истински носители на Нобелова награда връчват на победителите приза и десет трилиона долара (зимбабвийски). Тази година това са Ерик Маскин (икономика, 2007), Волфганг Кетерле (физика, 2001), Оливър Харт (икономика, 2016) и Майкъл Росбаш (физиология и медицина, 2017).

Гвоздеят на церемонията по награждаването за 2018 г. бе "Опера за разбитото сърце", където деца сглобяват механично сърце и го чупят, а след това, вдъхновени от песен на британско-австралийската група Bee Gees, ремонтират. Солисти на операта: Мария Фернанта и Джена Хендланд, пее хорът на лауреатите и местни кардиолози.

Британски учени от Университета в Брайтън станаха лауреати на награда в областта на храненето за проучване, което показва, че канибализмът през палеолита не е не е доставял на предците на Хомо сапиенс необходими хранителни вещества в достатъчни количества. На свой ред, японецът Акира Хориочи получи награда в областта на медицинското образование за колоноскопия, която може да се провежда самостоятелно в седнало положение.

Победителите в областта на химията са учени, доказали, че човешката слюнка е подходяща за почистване на мръсни повърхности. Антинобеловата награда за мир бе присъдена на специалисти, изследвали крясъците и проклятията на водачите на автомобили, установявайки факторите, които насърчават хората да се държат агресивно.

"Момент за наука" в церемонията по награждаването АнтиНобел 2017 г .: Даниел Дейвис пред бобина на Тесла.

Литературна награда отиде при екип учени, воден от Теа Блеклер: Експертите са загрижени за въпроса, защо хората не четат инструкциите, описващи работата на съвременните устройства.

А лауреати на наградата в областта на икономиката станаха канадски учени, доказали, че ако "измъчвате" вуду кукли, символизиращи омразния шеф, това ще ви донесе облекчение.

На свой ред биологичната награда бе връчена на шведски изследователи, които доказаха, че умелите сомелиери могат не само да разпознаят муха в чаша вино, но и да определят нейния пол, защото миризмата на женската се отличава с молекула, наречена Z4-11Al.

Наградата за антропология отиде при друг шведски колектив учени, доказали, че хората са склонни да копират поведението на шимпанзетата в не по-малка степен, отколкото шимпанзетата имитират човешкото поведение.

В областта на репродуктивната медицина получи награда изследването "Нощенt мониторинг на детумесценцията на пениса с помощта на пощенски марки". Учените си поставят зацел да разграничат физиологичната импотентност от психогенната. Те разработват "безоръжаващо прост" метод: на 11 -те доброволци в боксерки така че техният сексуален орган да се издува свободно е залепен пръстен от лента пощенски марки и на сутринта се проверява дали е разкъсана перфорацията между марките. Оказа се, че такава техника дава по-малко фалшиви положителни резултати от стандартните медицински подходи.

Още една награда бе присъдена за медицински изследвания на американски изследователи, които показаха ползата на увеселителните влакчета за отстраняване на камъни от бъбреците. Различните атракции обаче имат различен ефект (най-добре е на задното вагонче) и положителното въздействие се постига само в 70% от случаите (засега само върху силиконов модел).

Пълният списък на победителите е показан на официалния сайт на наградите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !