Антиваксърският остров Вашън - борба за здравето на децата

Антония Петрова Последна промяна на 15 април 2017 в 11:02 11163 0

Снимка: Lynne Peeples

Редица лекари в САЩ предупреждават, че новото управление на страната може да доведе до нова ера на скептицизъм срещу ваксините, които спасяват милиони животи по света всяка година.

Американският остров Вашън, в щата Вашингтон, е известен като антиваксърския рай.

Близо една трета от родителите там не ваксинират своите деца. 

Жителите на остров Вашън са предимно образовани, финансово обезпечени и от бялата раса. Островът обаче е известен в САЩ като място, предпочитано от неконформисти и скептици. Бастион на домашно отгледаните растения и животни, на духа направи си сам. Хората тук не вярват в правителството, в традиционната медицина и са особено настроени срещу фармацевтичните компании. Това обяснява и защо е едно от местата с най-голям брой скептици на тема ваксини. 

Близо една четвърт от детските градини във Вашън напълно законно допускат неваксинирани деца срещу дифтерит, тетанус, коклюш, морбили, заушки, рубеола, полиомиелит, хепатит В. Това е близо пет пъти повече от средното ниво в САЩ. През 2012 г., по време на епидемията от коклюш в САЩ, островът се оказва с едно от най-високите нива на разпространение на болестта. 

Културата на острова не е единствената причина за това. Щатът Вашингтон е един от 20-те, които позволяват изключения от изискванията за ваксиниране, основани на лични причини (в допълнение към религиозните или медицински причини). Над 98% от родителите записват в удостоверението за отказ от ваксини "лични причини". 

Детска градина на остров Вашън; Снимка: Lynne Peeples

Тези настроения получиха подкрепа и от немедицинските заключения на новия вече американски президент Доналд Тръмп по време на кандидатпрезидентската му кампания. По време на един от дебатите тогава Тръмп заяви: "Аутизмът стана епидемия. Вижте статистиката от преди 25 години и от преди 35 години - данните са напълно различни. Ситуацията е извън контрол".

Като доказателство за думите си той посочи случай, в който негов служител е ваксинирал детето си, а резултатът е бил диагноза аутизъм, в резултат от реакция на ваксината. След това Тръмп даде пространно обяснение за ситуацията с ваксините, като разкри, че много от тези, които се бият на деца и бебета, са изключително подобни по състав на ваксините за коне.

Снимка: Lynne Peeples

Жителите на острова са горди с духа на обществото там. Но Вашън е и място на ожесточени спорове в подкрепа и срещу ваксините. По време на епидемията от морбили в САЩ през 2015 г. страстите особено се нажежават. Настроените в подкрепа на ваксините призовават онези, които не ваксинират децата си, да бъдат докладвани на службите за защита на децата или изключвани от списъците на педиатрите. 

Оттогава страстите са уталожени, а движението в защита на ваксините опитва други методи за убеждение. През изминалите години неправителствената организация Within Reach разработи програми, в които привлича родители да говорят на други родители за важността на ваксините. Целта е да бъдат убедени онези, които са "на ръба", а не да се борят за промяна на позицията на твърдите противници на ваксините.

Още за настроенията на острова може да научите в специален материал за остров Вашън на екип на ВВС.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !