Археолози откриват митично библейско селище, където се смята, че Исус е извършвал чудеса (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 31 август 2020 в 10:33 18566 0

Кредит Bethsaida Excavations Project Report on the 2018 excavation season G-35/2018 Rami Arav

Откритата градска порта в Бетсаида.

Библейско селище, където се смята, че Исус е извършил някои от най-известните си чудеса, наистина съществува и днес лежи в руини само на километър и половина от Галилейското езеро, смятат археолози, съобщава публикация в Daily mail.

Според Библията Бетсаида е домът на апостолите Петър, Андрей и Филип и именно там Исус нахранва 5 000 души с две риби и пет хляба, ходи по водата и помага на слепец да прогледне.

Археолози работят в продължение на 32 години за да открият изгубения град, който според свещената книга на християните Исус накрая проклина, защото въпреки извършените чудеса, жителите не се покайват за греховете си. 

Професор Рами Арав (Rami Arav) от Университета на Небраска смята, че без съмнение, че Ет-Тел в областта Голан, близо до естуара на река Йордан, е местоположението на библейското селище.

"Древните източници поставят няколко изисквания за идентифицирането на Бетсаида", обяснява Арав и допълва, че "откритията в Ет-Тел убедиха не само мен, но и група експерти".

Проф. Арав се основава на римския историк Тит Йосиф Флавий, който описва местоположението на Бетсаида в своите записки.

"Йосиф Флавий разказва, че градът се намира в "Долен Голан, близо до естуара на река Йордан", което съвпада с местоположението на обекта в Ет-Тел", допълва проф. Арав.  

Професорът подчертава, че Йосиф описва как Бетсаида е по-късно е получила статут на град и е преименувана на Юлиас в чест на съпругата на римския император Август, Юлия. В Ет-Тел екипът археолози открива и храм, посветен на Юлия. 

Монета на Марк Антоний и Клеопатра, открита в Бетсаида през 2012 г. Кредит: University of Nebraska Omaha, Bethsaida Excavations Project

Името Бетсаида се превежда като "дом на лова/риболова", което според проф. Арав носи допълнително доказателство. Руините в Ет-Тел някога са били познати като Zer, което може да се произнесе и като Tsed, дума за лов и риболов на иврит. Според ученият това име се е трансформирало в Beit-tzed или Bethsaida.

И въпреки че Ет-Тел се намира на повече от километър и половина от Галилейското езеро - противно на библейското описание, че до Бетсаида се достига с лодка - е възможно в древността водоемът да е бил по-близо. Смята се, че тази промяна може да се дължи на тектонични движения или промяна в равнището на водата в езерото. Учените откриват и древни риболовни принадлежности в руините на селището. 

Смята се, че Исус проклина селището, заплашвайки го с по-лошо наказание от разрушения заради разврат Содом. И въпреки че Бетсаида не е застигната от предсказаните беди, пред 4-ти век селището е изоставено.

Професорът оспорва и предишните твърдения, че близкото селище Ел-Араж е истинската Бетсаида. Според учения откритите там останки са на бивш военен лагер.

"Това е невероятно постижение, но не е Бетсаида, споменавана в древните текстове", обяснява Арав. "Просто не отговаря на описанията, разказани по-горе, но съвпада идеално с военния лагер".

Професорът споделя, че е поискал от ръководителите на разкопките в Ел-Араж да публикуват реферирана статия за откритията си. Но досега това не се е случило, а цялата налична информация за находките им идва от пресконференции с журналисти, което според професора не е достатъчно. Разкопките при Ел-Араж са наводнени по-рано през лятото, което спира дейността в обекта.

Източник: Daily mail - Biblical village of Bethsaida where Jesus fed the 5,000, walked on water and helped a blind man to see is finally identified by archaeologists after 32 years of excavations

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !