Арктика е в пламъци

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 юли 2019 в 00:00 38820 0

Пожарът край Swan Lake (Лебедово езеро), северно от Стерлинг, Аляска. 29 юни, 2019. Кредит: Pierre Markuse/Flickr CC BY 2.0

Големи части от Арктика, включително в Аляска, Северна Канада, Гренландия и Сибир - райони, известни със студения си климат - са в пламъци.

Един любител на дистанционното наблюдение и географията, Пиер Маркюз (Pierre Markuse), е събрал сателитни снимки на пламъците, които опустошават най-северните райони на нашето полукълбо, показвайки мащаба на бедствието.

Пожар HWF042 в близост до High Level, Алберта, Канада - 28 май 2019 г., Pierre Markuse / Flickr CC BY 2.0

За щати като Калифорния и държави като Австралия горските пожари са нещо обичайно, но за горите в Полярния кръг пожари от такъв мащаб и продължителност рядко започват толкова рано през сезона.

Службата за наблюдение на атмосферата "Коперник" (CAMS)  публикува данни по-рано този месец, разкривайки, че тези пожари са довели до освобождаването на 55 мегатона въглероден диоксид в атмосферата само през юни. Това е приблизително повече от въглеродния диоксид, изпускан от горите на Арктика през юни в годините между 2010 и 2018 г. 

Горските пожари в Арктическия кръг са най-често срещани през юли и август, но тази година са повече заради екстремните температури през юни. Шестият месец счупи рекордите, ставайки в световен мащаб най-горещия юни, някога документиран

Юли 2019 се очаква да бъде не само най-горещият юли в историята, но най-горещият месец изобщо, според климатолозите от Berkely Earth организация с нестопанска цел, която анализира данните за температурите на земята за климатичната наука.

Всъщност, последните пет години бяха най-горещите и не изглежда, че 2019 ще се справи с тази тенденция. Нещо повече, Арктика изглежда се затопля два пъти по-бързо от останалия свят благодарение на положителните обратни връзки като ефекта на албедото, който ускоряват тенденцията. Ефектът на албедото се основава на идеята, че заради топенето на снега и леда се откриват по-тъмни повърхности, които поглъщат повече слънчева енергия, причинявайки повишаване на температурите и по този начин се топи повече лед и така - в непрекъснат цикъл.

Аляска и Сибир са подложени на най-тежките горски пожари, като в американския щат са регистрирани близо 400 горски пожара тази година, считано от 11 юли (вероятно тази цифра вече е надхвърлена). Това е повече от Калифорния или, всъщност, всеки щат в САЩ тази година, съобщава НАСА. Повечето от тях са причинени от мълнии.

Горски пожари над Аляска, САЩ - 8 юли 2019 г.  Pierre Markuse / Flickr  CC BY 2.0

Междувременно в Сибир пламъците са заплаха и заради опасността от метанови експлозии, които отварят огромни кратери, пише Siberian Times. Местните жители наричат (почти) 300-метровия кратер Батагайка „врата към подземния свят” . Горските пожари могат да дестабилизират земята около кратера на Батагайка, което води до разрушаването му, така че ще се разшири още повече.

Няколко пожара между 57 ° и 70 ° с.ш. в Красноярския край и република Саха, Русия - 21 юли 2019 г.  Pierre Markuse / Flickr  CC BY 2.0

Гренландия също преживява необичайно топло и сухо лято, което създава условия за горски пожари. Ледената покривка на Гренландия започна топенето си месец по-рано от средното и учените отбелязват, че е възможно да надмине рекорда от 2012 година.

Горски пожар в Кеката Комуния, Гренландия - 14 юли, 2019 г.  Pierre Markuse / Flickr  CC BY 2.0

Горски пожар на около 64°N в района на Мирнински на Република Саха, Русия - 22 юли, 2019 г. Pierre Markuse / Flickr CC BY 2.0

Още снимки на Маркюз - във  Flickr.

Източник: iflscience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !