Артър Конан Дойл е роден на 22 май 1859 година

Ваня Милева Последна промяна на 22 май 2022 в 00:00 4737 0

Кредит Wikimedia Commons

На 22 май 1859 г. е роден шотландският писател и лекар, чийто измислен детектив Шерлок Холмс подражава на учените като усърдно търси данни, за да ги осмисли:. „Огромна грешка е да се строят теории, преди да има данни“.

Артър Конан Дойл учи медицина в Университета в Единбург при известния хирург професор Джоузеф Бел, който е изумявал студентите си със своята наблюдателност. Той е умеел точно да определи професията и характера на своите пациенти и винаги е съветвал учениците си да използват очите, слуха, обонянието си колкото мозъка. Например по изтъркването на панталона той определя, че пациентът му е обущар-левичар. Понякога лекарят е участвал пряко в детективска работа - например, когато Джак Изкормвача убива четвъртата си жертва в Лондон през 1888 г., Скотланд Ярд се консултира с Бел. Бил е висок, жилав мъж, с тъмна коса, внимателни очи, слаби рамене, потрепваща походка и груб глас, пушел е лула. Провеждал е химически експерименти, независимо колко е бил зает в университета и медицинската си практика.

Като негов студент Артър Конан Дойл и по-късно - известен писател, той незабравя учителя си. Точно обратното, той го прави прототип на най-известния си герой, Шерлок Холмс. Не забравя и за медицината, поставяйки до своя герой лекар - д-р Уотсън. Поредицата от книги за известния детектив направи Конан Дойл известен. И в същото време той просвещава читателската публика, която никога не бе чувала за  дедукция и други научни методи за разкриване на престъпленията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !