Астробиолозите предлагат устройство за търсене на извънземен живот

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 март 2018 в 00:07 4123 0

Най-подходящият начин за търсене на живи организми на други планети е устройството за секвениране на геном, тъй като то позволява да се намира живот, използващ необичайни за земните организми химични съединения и реакции.

Това са констатациите на американски учени, публикувани в списание Astrobiology. Тези резултати бяха представени на XLVIII-та конференция за изследване на луните и планетите (Lunar and Planetary Science XLVIII).

Откриването на извънземен живот е трудно, тъй като може би се различава значително от съществуващия на Земята, например, да не използва ДНК и РНК за предаване на наследствената информация. Ето защо учените се нуждаят от устройство с по-широко действие.

Авторите предлагат използването на технология, подобна на тази, която се прилага в изследванията на рака - систематична еволюция на лигандите чрез експоненциално обогатяване (systematic evolution of ligands by exponential enrichment - SELEX). Същността на тази технология се крие в търсенето на голям брой произволни нуклеотидни последователности (наречени ​​аптамери), за да се намерят онези, които могат да се свържат с мишената, например специфични рецептори на раковите клетки.

Едноверижни ДНК последователности, които се сгъват във функционални аптамери, които могат да се свързват с различни анализирани проби. Fingerprinting Non-Terran Biosignatures

По подобен начин учени искат да тестват сложните молекули по време на експедиции до други планети и техните спътници. Всяка проба се предлага да се смеси с всевъзможни видове аптамери, като се наблюдава дали ще се свърже с някой от тях. Като се повтаря операцията и се отсяват несвързаните аптамери, може да се уточни информацията за структурата на съединението.

Засега нито една безпилотна мисия на НАСА не се планира да бъде оборудвана със секвентор, но специалистите от агенцията работят върху това  да направят устройството подходящо за работа в космоса.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !