03 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Астрономи наблюдаваха неизследван тип галактика

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 януари 2017 в 09:00 35260
PGC 1000714 (в центъра) Снимка: Centre de Données astronomiques de Strasbourg / SIMBAD / SDSS

PGC 1000714 е доста безобидно име за толкова вълнуващ обект. Тази галактика, намираща се на около 359 милиона светлинни години от Земята е най-рядко срещаната от най-редките галактики, разказват от Аstronomy.com.

Но защо PGC 1000714 е толкова специална?

Галактиката PGC 1000714 принадлежи към рядък клас обекти – обекти на Хоуг (Hoag), или още наречени пръстеновидни галактики. Наблюдението е извършено с 2.5 метровия Irénée du Pont Telescope в обсерваторията Las Campas, Чили.

Бурчин Мутлу-Пакдил (Burçin Mutlu Pakdil), студентка по астрофизика в Университета в Минесота, САЩ, казва че „по-малко от 0.1% от наблюдаваните галактики са от този тип“. Мутлу-Пакдил е открила обекта и е автор на статията, публикувана в престижното астрономическо издание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society през ноември 2016 година.


Но, както казахме PGC 1000714 е още по-рядка и от най-редките галактики. Обектите на Хоуг представляват червено, относително старо ядро на галактика, заобиколено от пръстен от синкави новоформирани звезди. Въпреки, че ядрото и пръстенът от звездите са от една и съща система те нямат видима връзка по между си. PGC 1000714 притежава тези две характеристики, но за учудване на учените галактиката има още един вътрешен пръстен, който е още по-стар, по-разсеян и по-червеникав от външния пръстен. Този втори вътрешен пръстен говори за това, че галактиката е преминала през два отделни стадия на формиране. Мутлу-Пакдил и нейните колеги предполагат, че странната морфолигия на обекта се дължи на взаимодействието с богата на газ гакалтика-джудже в миналото.


За сега учените не могат да кажат с точност как са се образували пръстените на тази конкретна галактика, на основата на данните и наблюденията, които имат до сега. Но с повече данни и с откритието на повече галактики като тази те ще могат да имат по-ясна картина върху историята на такива обекти.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.