Батерии за ВЕИ и кораб на водород разработват учени по национална програма

БАН Последна промяна на 29 ноември 2019 в 00:46 2485 0

Кредит wikipedia

Научни разработки за съхранение на енергия от възобновяеми енергийни източници, ефективни методи за улавяне и оползотворяване на въглероден диоксид и възможности за приложението на водорода в транспорта ще бъдат представени на 2 декември от 10:30 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН.

Постиженията са с потенциал за практическо приложение и са осъществени през първата година от изпълнението на Национална научна програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“ (ЕПЛЮС). В рамките на програмата е разработен проект на речен плавателен съд, задвижван с водород и слънчева енергия.

Учените тестват електронна система за консумираната мощност при движение на демонстрационен тролейбус по мрежата на градския транспорт в София, както и технологична схема за елиминиране на основните замърсители от отпадъчни потоци води за полупромишленото производство на микроводорасли.

Сред научните постижения са също положителен електрод за литиево-йонна батерия с нова структура; зеолитни адсорбенти за улавяне на въглероден диоксид, получени от отпадни въглищни пепели; фотосинтезиращи биогоривни елементи с използване на висши водни растения. 

Националната научна програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“ (ЕПЛЮС) е финансирана от Министерството на образованието и науката.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !