04 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Биомаркер за болестта на Паркинсон е намерен в урината

Той се явява ключ към нови подходи за неврообразна диагностика за предотвратяване развитието на болестта

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 юли 2016 в 11:00 38530
Снимка: UAB

Съхранените проби от урина и мозъчно-гръбначна течност от пациенти с болестта на Паркинсон съдържат чисто нов тип на биомаркер - фосфорилиран протеин, който корелира с наличието и тежестта на заболяването, показва ново изследване.

За повече от пет години, проби урина и мозъчно-гръбначна течност от пациенти с Паркинсонова болест са били запазени във фризери на националното хранилище NINDS в САЩ, замразени с надеждата някой ден да спомогнат за по-подробното проучване на невродегенеративното заболяване.

Сега д-р Андрю Уест (Andrew West) и неговите колеги от университета в Алабама разкриват наличието на новия биомаркер, цитирани от сп. Neurology. Екип от Националния институт по здравеопазване и Фондация „Michael J. Fox“ задълбочават изследването, за да валидират биомаркера за употреба при бъдещи клинични процедури и мониторинг на ефикасността на потенциални нови лекарства за Паркинсон по време на лечението.

„Никой не смяташе, че ще бъдем в състояние да измерим активността на този протеин, наречен LRRK2, който обикновено се намира в невроните на мозъка“, коментира д-р Уест, директор на американския Центъра за невродегенеративните заболявания.

Той обяснява, че благодарение на тях, учените разполагат с нови биохимични маркери, ключ към нови подходи за неврообразна диагностика за предотвратяване развитието на болестта. По неговите думи, дните на сляпо изпитване на нови терапии за сложни заболявания като Паркинсон, за щастие са към своя край.

LRRK2 може да бъде пречистен от нов тип везикули, наречени екзозоми, които са намерени във всички човешки секрети като урина и слюнка. Клетките в организма продължително освобождават екзозоми, които съдържат смес от протеини, РНК и ДНК, получени от различни видове клетки.

Биомаркерът помага на лекарите да прогнозират, диагностицират и наблюдават болестта, тъй като той съответства на наличието или риска от заболяване, като неговите нива могат да се променят с напредването на болестта. Това ще помогне на предклиничните опити в лабораториите при бъдещи клинични изпитвания на медикаменти за лечение на Паркинсон.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.