Близки до смъртта преживявания е имал всеки десети човек по света

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 юли 2019 в 11:09 8331 0

Кредит Pxhere

Средно един на десет души по света съобщават, че са имали характерните преживявания на прага на смъртта в някакъв момент от живота си, според нови констатации, които ще бъдат представени на годишната среща на Европейската академия по неврология.

Близките до смъртта преживявания (NDE - Near-death experiences) впечатляват хората от векове, но техният произход и разпространение остават загадка, разказват авторите. Такива събития се дефинират като "съзнателни възприятийни преживявания" (conscious perceptual experiences), включително голямо разнообразие от духовни и физически усещания като халюцинации, усещане за излизане извън тялото, бързи и често повтарящи се мисловни модели и изкривено чувство за време. Може би най-интересното, което отбелязват изследователите, е, че такива преживявания се срещат също толкова често при хора, които са в непосредствена смъртна опасност като катастрофа или инфаркт, като при хора, които не са били в подобни инциденти.

За да определят как са разпространени тези NDE сред хората по цял свят, изследователите избират повече от 1000 души от 35 страни, използвайки онлайн платформа за краудсорсинг. Участниците са запитвани дали някога са имали NDE и ако е така, да предоставят повече подробности по скалата на Greyson Near-Death Experience, въпросник, който определя повече от дузина симптоми. Задавайки въпроси като „видяхте ли сцени от вашето минало“ и „стори ли ви се, че изведнъж сте разбрали всичко“, проучването класифицира отговорите, за да се определи дали респондентът наистина е имал NDE.

От 289 души, които съобщават, че са имали NDE, само 106 са признати за истински NDE по скалата на Грейсън за NDE. Петдесет и пет процента смятат, че NDE са станали при наистина животозастрашаващи ситуации. Най-често съобщаваните преживявания включват необичайно възприятие на времето (87%), бързи мисли (65%), изключително ярки сетивни усещания (63%) и чувство за отделяне от или извън тялото (53%). Изследователите също така отбелязват, че почти три четвърти от всички респонденти съобщават за неприятно преживяване, много по-висок процент от предишния доклад. Но този брой е почти наполовина на потвърдените по скалата на Грейсън за NDE.

При анализ на предишни проучвания авторите откриват и връзка между NDE и съня с бързо движение на очите (REM), фаза по време на сън, при която очите се движат бързо и мозъкът е толкова активен, колкото в будно състояние. През това време сънищата са по-ярки и хората могат да изпитат състояние на временна парализа.

"Нашата основна констатация потвърждава връзката на преживяванията в близост до смъртта с REM съня. Въпреки че асоциацията не е причинно-следствена, идентифицирането на физиологичните механизми на прехода на REM съня в бодърстване може да подобри нашето разбиране за близките до смъртта преживявания", заяви за EurekAlert! водещият изследовател Даниел Кондзиела (Daniel Kondziella).

Важно е да се отбележи, че проучването не отчита религиознaтa принадлежност или други социални и културни фактори, които биха могли да играят роля в начина, по който хората възприемат близките до смъртта преживявания. Освен това, авторите отбелязват, че е трудно да се приложат изцяло сложните клинични и етични понятия в просто проучване, проведено за много кратък период от време.

Източник: 

One-In-Ten People Globally Report Having A Near Death Experience, IFLScience

One in 10 people have 'near-death' experiences, according to new study, EurekAlert!

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !