Черните дупки са „на мода“

Божан Божков Последна промяна на 13 май 2019 в 14:26 2621 0

Черните дупки са „на мода“. Показа го огромният интерес и към втората лекция, посветена на тях на Софийския фестивал на науката. Билетите бяха изчерпани, а до самото начало на лекцията се тълпяха още хора, които търсеха билети. 

Презентацията направи унгарската астрофизичка Агнеш Киш-Тот, победителка в конкурса за комуникация на науката FameLab Унгария 2018. Въпреки, че темата бе близка с тази на професор Мъндел, презентацията на д-р Киш-Тот бе не по-малко интересна и различна.

Лекторката преведе зрителите през историята, теоретичното предсказание за черните дупки, първите наблюдения на такива, доказателствата, че тези обекти действително са черни дупки, до най-новото постижение – снимката на хоризонта на събитията на черна дупка. Тя разясни подробно, колко сложно начинание е това постижение, трудностите по синхронизирането на всички телескопи, разположени на различни места по земната повърхност, така че сумарната апертура на телескопа да е равна на земния диаметър.

Лекцията бе богато илюстрирана с постери и клипове, а свежото чувство за хумор на Агнеш Киш-Тот караше често аудиторията да избухва в смях, въпреки сериозния научен обект на лекцията.

Посетителите можаха да научат интересни факти за черните дупки и свойствата на материята. Например, че заради изкривяването на светлината от силната гравитация може да се наблюдава и задната страна на черната дупка и акреционния диск.

Научихме, че всеки обект, включително и хората, има свой радиус на Шварцшилд, но поради много по-малката маса, той е нищожен. Също така, всеки обект може да се превърне в черна дупка, ако се свие достатъчно. За Слънцето, критичният диаметър, до който трябва да бъде свито, ако желаем да го превърнем в черна дупка е от порядъка на центъра на София, каза д-р Киш-Тот, а за да се превърне човек в черна дупка е необходимо да бъде свит до размери, по-малки от диаметъра на протона.

Лекторката с пошегува, че при това положение, вероятността тя да вземе Нобелова награда е много по-голяма, отколкото да се превърне в черна дупка. Което искрено ѝ желаем. Спечелването на Нобелова награда, разбира се.

Д-р Киш-Тот се спря и на плътността, която имат черните дупки. Разбрахме, че колкото по-масивна е една черна дупка, толкова плътността ѝ е по-малка, като при някои свръхмасивни черни дупки е от порядъка на плътността на водата, с изключение на центъра, където е сингулярността.

На въпрос на Наука OFFNews относно твърденията на Хокинг и други учени, че според решенията на теорията на квантовата гравитация сингулярност не съществува, д-р Киш-Тот отговори, че много учени твърдят, че имат решения, според които няма сингулярност, но тази област е много сложна - обединението на квантовата механика и теорията за гравитацията - и още е рано за окончателни изводи. Но се работи усилено по темата и може би в следващата презентация ще включи и този въпрос.

В очакване сме как ще се развие теорията в бъдеще. Както и на следващата презентация.

Лекцията засегна и въпроса за гравитационните вълни, изключителното технологично и научно постижение, което представлява регистрирането им и защо изучаването им е важно. Гравитационните вълни са навсякъде, минават през всичко, могат да дадат информация и за вътрешността на черните дупки. Гравитационните вълни са гласът, с който говори Вселената, заяви д-р Киш-Тот.

Не изменяйки на свежия си стил до край, д-р Киш-Тот завърши лекцията с шега:

Аристотел е казал един куп неща, които не бяха верни, Галилей и Нютон поправиха всичко. После Айнщайн отново развали всичко. Сега си обяснихме всичко, с изключение на малките неща, големите неща, горещите неща, студените неща, бързите неща, тежките неща, тъмните неща, турбуленцията и концепцията за времето.

Д-р Киш-Тот обясни, че няма опасност Земята да бъде погълната от черна дупка и не пропусна да разсее страховете относно възможността Големият адронен колайдер да създаде такава, която да ни унищожи. Наред с обяснението, че миниатюрните черни дупки, каквито според някои хипотези би могъл да създаде колайдерът се изпаряват за части от секундата, тя напомни, че земната атмосфера непрекъснато бива бомбардирана с частици с много по-висока енергия, от максималната възможна в ЦЕРН, идващи от дълбокия космос. Ако беше възможно при реакцията им с атмосферата да се създаде черна дупка, която да ни погълне, отдавна Земята нямаше да я има.

По традиция, отново наблюдавахме обичайното струпване извън залата на желаещи да задават въпроси, дълго време след края на презентацията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !