Чистят Еверест от тонове боклуци (снимки)

Антония Петрова Последна промяна на 02 април 2017 в 10:01 11437 0

Огромно прочистване на връх Еверест протича преди началото на алпинисткия сезон там.

Тонове старо оборудване, боклуци и човешки отпадъци замърсяват най-високата планина в света, която понякога е описвана като най-високото сметище на света.

Най-замърсено е около втори базов лагер - на 6 400 м над морското равнище, набързо изоставен през земетресенията от 2015 г. Там са разположени огромни чували, побиращи 80 кг отпадъци, които ще бъдат извозвани от хеликоптери. В торбите могат да се открият такива боклуци като кислородни маски, палатки, съдове за хранене и други къмпинг материали.

При предишни акции от планината са извозвани около 16 тона боклук, но не е ясно още колко е останал след катерачите.

"Този път се надяваме да свалим отпадъците без никакви извънредни разходи", коментират от местното Министерство на туризма.

Повечето боклуци ще се извозят по въздух, за да не се налага шерпите да пренасят тежки торби от втори базов лагер през опасния леден водопад Кумбу. Но ветеранът водач Ръсел Брайс (Russell Brice), един от водещите организатори на експедицията по прочистването, коментира, че оставеният по-нависоко боклук ще трябва да бъде пренесен от шерпи до втори базов лагер. 

За това шерпите ще получат по 2 долара на килограм отпадъци, които съберат на слизане от планината. Торбите, които ще пренасят, ще побират 5 кг всяка. В прочистването ще се включат на доброволни начала и туристи-катерачи. 

Освен обикновените боклуци, оставяни от хората, ситуацията се влоши след смъртоносните земетресения от 2015 г (когато в Непал загинаха 9 000 души). Тогава при лавина, преминала през базовия лагер, загинаха 19 души, а множество други лагери бяха изоставени. Сезонът през 2014 г. пък беше прекъснат след като при лавина загинаха 16 шерпи.

През миналия сезон над 600 души са изкачили връх Еверест от страна на Непал и Китай. Местните власти предвиждат увеличение през този сезон, тъй като се очаква завръщането на много планинари, получили отсрочка от две години след земетресенията. За катерене на върха се получава срочно разрешително на стойност 11 000 долара.

Алпинистите пристигат основно през април и се опитват да достигнат върха през май, когато условията са най-подходящи. По пътя си нагоре и обратно оставят след себе си тонове боклук. От 2014 г. властите въведоха глоби на онези, които не носят със себе си достатъчно боклук при слизането си от върха.

Това, което обаче няма да бъде свалено от планината, са телата на мъртвите алпинисти. Най-малко за 200 се смята, че все още са на връх Еверест - замразен спомен за рисковете при изкачването на височината.

Боклуци, оставени след лавината, предизвикана от земетресенията

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !