Човешкият мозък е станал голям заради сътрудничеството между хората

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 август 2016 в 09:00 4562 0

Хората са развили мозъка си, благодарение на това, че са се грижили един за друг по време на обединяването си в по-големи социални групи.

Според предположението на учени в Университета в Кардиф оценката за възможните ползи от сътрудничеството с различни представители на групата в условията  на социалното неравенство е довело до бързо увеличаване на размера на мозъка през последните 2 милиона години, пише Science Daily.

В проучването, публикувано в Scientific Reports , се посочва, че еволюцията е довела до това, че са оцелели тези индивиди, които са избрали да си сътрудничат с представители на вида.

Екипът включва и водещия еволюционен психолог професор Робин Дънбар (Robin Dunbar) от Университета в Оксфорд, който по-рано предлага хипотезата за социалния мозък. Той заяви: "Според хипотезата за социалния мозък непропорционално големият размер на човешкия мозък се е развил като следствие от това, че хората са еволюирали в големи и сложни социални групи."

На хората постоянно им се е налагало да преценяват своите съплеменници и да решават дали да им предоставят помощ или не.

"Нашето ново изследване засилва тази хипотеза и предлага нов поглед върху начина, по който сътрудничеството и отплатата може да бъдат двигател на еволюцията на мозъка, предполагайки, че предизвикателството да оцениш другите може да е допринесло за големия размер на мозъка при хората"- подчертава Дънбар.

В своето изследване екипът използва компютърното моделиране за проследяване на стотици хиляди симулации или "игри на даряване", за да разгадае сложността на стратегиите за вземане на решения и да се установи защо някои видове междуличностни поведения започват да се засилват с течение на времето.

Един от авторите на изследването, Роджър Уитакър отбелязва, че получените резултати от компютърните симулации показват, че развитието на сътрудничеството, превърнало се в ключ към развитието на обществото, е неразривно свързана с идеята за социално сравнение.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !