Дейността на живите организми е причина за растежа на континентите

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 април 2015 в 10:35 5942 1

Кредит German aerospace center / DLR

Животът на Земята, независимо от свързаната с него ерозията, е причина континентите да увеличават размера си. До този неочакван извод са стигнали немски геолози в доклад на годишната конференция на Европейската асоциация на науките за Земята, която в момента се провежда във Виена, разказва Science News.

Ерозията (разрушаването на скалите) се дължи не само на вятъра и водата. Растенията със своите корени проникват в земята, раздробяват я и я превръщат в прах и кал. После тези меки седименти се насищат с вода, в резултат на което, мантията на Земята получава повече течности. Ако няма вода в мантията на дълбочина 100-200 км, ще намалее количеството "смазка", необходимо за образуването на  континентите.

Чрез комбиниране на тези процеси в модела на планетарната еволюция, геолозите са открили, че ако се изключи ерозията, континентите отдавна да са станали огромни. Но, ако приемем, че на Земята никога не е имало живот, тогава мантията не би получи достатъчно вода, за да се образува нова кора. Сега континентите заемат 40% от площта на планетата. Ако изчезнат всички форми на живот, този процент скоро ще да се намали до 30%. Ако никога животът не беше се появявал на Земята, континентите щяха да заемат не повече от 10% от планетата. Така, оказва се, че живите организми преобразуват дори геоложкия строеж на планетата, която обитават.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.04 2015 в 14:53

Интересна новина, но безобразен превод без никаква редакция...