Делфини са забелязани да яздят китове край Хавай

Кристин Каменова Последна промяна на 20 юли 2015 в 16:26 5886 0

Отдавна се знае, че делфините и китовете са едни от най-умните и игриви създания на майката природа. Често забелязвани да играят с хората, в последно време са наблюдавани да играят и помежду си.


Напоследък край бреговете на Хавай се забелязва странно явление: бутилконоси делфини (афали) и гърбати китове са заформили интригуващо приятелство.

Снимка на тази нетипична връзка е заснета и споделена от Лори Мазука (Lori Mazzuca) на Facebook страницата "The Whale and Dolphin People Project".

Мазука обяснила какво точно е наблюдавала:

Делфинът експериментирал, колко най-дълго може да се задържи на главата на кита приятел. Делфинът балансирал върху кита, докато той плувал, а после първият се спускал надолу по гърба на втория като на пързалка. Но не след дълго, отново се покатервал обратно и двамата продължавали веселбата.

Освен фотограф и морски биолог, Мазука е и съавтор на доклад, проучващ поведението на двойката, който предполага, че "игра, от страна на кита и социална игра, от страна на делфина изглежда възможно най-достоверното обяснение за тези взаимоотношения".

Скоро след това, още подобни снимки на двете игриви животинки започнали да се появяват, което е доказва, че това не е изолиран случай.

Теорията, че заснетото де факто е игра, е подкрепена и от Кен Рамирез (Ken Ramirez), вицепрезидент на "Chicago’s Shedd Aquarium": "С оглед на описанието, аз смятам, че именно "игра" е подходящото заглавие на това, което наблюдаваме. Разбира се, ако това беше видео, щяхме да имаме много повече информация, която да ни даде възможност и за по-задълбочена интерпретация. Но пък се твърди, че "сърфингът" на делфините в близост до и пред лодки и кораби може би произтича именно от плуването им пред или дори върху големите китове."

Американският музей на Историята (The American Natural History Museum) е подготвил видео, с което да ви разходи около хавайските острови и да ви покаже снимките, направени там:

Изглежда сме започнали да забелязваме все повече и повече междувидови взаимоотношения в дивата природа. Животните не само си помагат заради взаимен алтруизъм както например павиана и антилопата импала в Африка - предупреждават се при наближаваща опасност, но и очевидно понякога просто предпочитат да се наслаждават на компанията на другия, коментива iflscience.

Представете си тогава, кой знае още какви неочаквани партньорства се спотайват отвъд погледа ни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !