30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Делфини са забелязани да яздят китове край Хавай

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 юли 2015 в 16:26 59570

Отдавна се знае, че делфините и китовете са едни от най-умните и игриви създания на майката природа. Често забелязвани да играят с хората, в последно време са наблюдавани да играят и помежду си.


Напоследък край бреговете на Хавай се забелязва странно явление: бутилконоси делфини (афали) и гърбати китове са заформили интригуващо приятелство.

Снимка на тази нетипична връзка е заснета и споделена от Лори Мазука (Lori Mazzuca) на Facebook страницата "The Whale and Dolphin People Project".

Мазука обяснила какво точно е наблюдавала:

Делфинът експериментирал, колко най-дълго може да се задържи на главата на кита приятел. Делфинът балансирал върху кита, докато той плувал, а после първият се спускал надолу по гърба на втория като на пързалка. Но не след дълго, отново се покатервал обратно и двамата продължавали веселбата.

Освен фотограф и морски биолог, Мазука е и съавтор на доклад, проучващ поведението на двойката, който предполага, че "игра, от страна на кита и социална игра, от страна на делфина изглежда възможно най-достоверното обяснение за тези взаимоотношения".

Скоро след това, още подобни снимки на двете игриви животинки започнали да се появяват, което е доказва, че това не е изолиран случай.

Теорията, че заснетото де факто е игра, е подкрепена и от Кен Рамирез (Ken Ramirez), вицепрезидент на "Chicago’s Shedd Aquarium": "С оглед на описанието, аз смятам, че именно "игра" е подходящото заглавие на това, което наблюдаваме. Разбира се, ако това беше видео, щяхме да имаме много повече информация, която да ни даде възможност и за по-задълбочена интерпретация. Но пък се твърди, че "сърфингът" на делфините в близост до и пред лодки и кораби може би произтича именно от плуването им пред или дори върху големите китове."

Американският музей на Историята (The American Natural History Museum) е подготвил видео, с което да ви разходи около хавайските острови и да ви покаже снимките, направени там:

Изглежда сме започнали да забелязваме все повече и повече междувидови взаимоотношения в дивата природа. Животните не само си помагат заради взаимен алтруизъм както например павиана и антилопата импала в Африка - предупреждават се при наближаваща опасност, но и очевидно понякога просто предпочитат да се наслаждават на компанията на другия, коментива iflscience.

Представете си тогава, кой знае още какви неочаквани партньорства се спотайват отвъд погледа ни.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.