До безкрайност и отвъд: НАСА си сътрудничи по новия филм на Pixar "Баз Светлинна година" (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 20 юни 2022 в 00:01 5466 0

Баз Светлинна година
В България филмът е пуснат по кината на 8 юни 2022 г., когато е и световната премиера. Кредит: Pixar

НАСА може да си партнира с филмовата и телевизионната индустрия по много начини, не само с техническия и експертен опит на учените и инженерите си, но и с визуални ресурси, включително изображения и други видеозаписи, заснемане в центрове на НАСА и т.н. 

Един от най-новите примери, които се появяват на големия екран, е работата на НАСА Pixar за "Баз Светлинна година", новият анимационен филм с участието (гласовете на) Крис Евънс, Кеке Палмър и Питър Сон.

Според Pixar "Баз Светлинна година" е окончателната история за произхода на Бъз Лайтър ("Баз Светлинна година"), космически рейнджър, извършващ междугалактически приключения с група новобранци и неговия спътник робот Сокс.

„Аниматорите и художниците на "Баз Светлинна година" са използвали повече от 3000 изображения и кадри, за да помогнат за създаването на кинематографичната вселена“, разказва Берт Улрих, представител на Холивуд в централата на  НАСА във Вашингтон. „Те също така получиха представа за космоса отблизо и лично през очите на астронавт на НАСА, който бе технически консултант във филма."

Подобно на предишни филмови сътрудничества, "Баз Светлинна година" ще бъде „излъчен“ до Международната космическа станция, където членовете на екипажа, които живеят и работят в космоса, ще имат възможност да го гледат през свободното си време. НАСА също така ще улесни разговора космос-земя между екипажа и звездите на филма, ще участва в дейности по червения килим и др.

Астронавтът на НАСА Том Маршбърн консултира продукцията и ще участва в информационни дейности. Маршбърн наскоро се завърна на Земята, след като прекара 175 на борда на космическата станция като част от мисията на НАСА SpaceX Crew-3. Той и неговите съекипници проведоха различни научни експерименти на борда на орбиталната лаборатория, които ще помогнат на бъдещите изследвания по-далеч в Слънчевата система.

„Сътрудничеството по филми като този помага на НАСА да вдъхнови поколението на "Артемис", докато се подготвяме за изследване на Луната и Марс с човешко присъствие“, отбелязва Маршбърн. „При осъществяването на информационни дейности, свързани с науката, вдъхновила сцените във филма, това осигурява трамплин за споделяне на съдържание на НАСА с разнообразна аудитория от всички възрасти.“

„НАСА редовно си сътрудничи по документални филми и филми, след като е налице финансиране и ние определяме, че има взаимна полза от партньорството по различни линии“, добавя Улрих. „Нашите активи са безценни за режисьорите в световен мащаб.“

Източник: To Infinity and Beyond: NASA Collaborates on New Pixar Buzz Lightyear Movie, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !