Добавянето на конкретен морски дар към диетата може да обърне признаците на стареене

Ваня Милева Последна промяна на 02 юни 2022 в 09:39 9162 0

Морски асцидии
Морските асцидии могат да се консумират сурови и се добавят в ястия от Корея (където са известни като meongge, или 멍게) и Япония (hoya, или ホヤ). Кредит: Jpatokal

Допълването на вашата диета с морски организми от клас Ascidiacea, т.е. асцидии, обръща някои от основните признаци на стареене според ново проучване, използващо животински модел, извършено от учени от Станфордския униврситет и Китай.

Морските асцидии могат да се консумират сурови и могат да бъдат намерени в рецепти от Корея (където са известни като meongge, или 멍게) и Япония (hoya, или ホヤ). Тези водни същества съдържат плазмалогени, които са от съществено значение за процесите в човешкото тяло. Плазмалогените се намират естествено в тялото ни, особено в сърцето, мозъка и имунните клетки, но количеството им в телата ни намалява с напредването на възрастта. Тази загуба също е фактор за различни невродегенеративни заболявания, включително болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Минали изследвания показват, че количеството плазмалогени в кръвта намалява с възрастта и особено при хора с болестта на Алцхаймер, най-честата форма на деменция.

Морски асцидииАсцидиите съдържат вещества, наречени плазмалогени, които са жизненоважни за процесите в нашето тяло. Кредит: Prilfish/Wikimedia Commons

Значителни количества плазмалогени се намират в храни като пилешко, свинско, говеждо месо, миди, миди и, разбира се, морски асцидии, които се ядат в Корея и Япония.

В това последно проучване изследователите дават плазмалогени на женски мишки на средна възраст в много по-високи концентрации (около 300 до 500 пъти по-високи), отколкото обикновено се намират в част от, да речем, пиле или миди. След това изследователите оценяват паметта на мишките и някои важни параметри, които се променят в мозъка с възрастта.

Това включва броя на нервните стволови клетки, които генерират нови неврони и броя на връзките между невроните, което е важно за поддържане на способността за учене, запомняне и разсъждение.

Учените откриват, че всички тези параметри са подобрени, когато мишките са хранени с плазмалогени в продължение на два месеца. Също така, възпалението е значително намалено при мишките, получаващи плазмалоген в сравнение с тези на нормална диета (контролната група). Възпалението се увеличава с възрастта и се смята за важна причина за влошаване на симптомите на болестта на Алцхаймер .

Изследователите също така показват, че мишките са си подобрили паметта. За да направят това, те използват тест – наречен воден лабиринт на Морис – който изисква сензорни умения, включително добро зрение, за да се изпълни задача.

Как работи задачата за воден лабиринт на Морис.

За съжаление, мишките са склонни да страдат от загуба на сензорни умения като слепота и слух с възрастта и следователно тези находки трябва да се третират с повишено внимание. Усещаното подобрение в паметта може да е резултат от подобрени сетивни умения, а не от паметта.

Въпреки това, тези последни открития са подкрепени от по-ранно проучване, в което хората с леко когнитивно увреждане са били хранени с плазмалогени (този път от миди) два пъти дневно в продължение на 24 седмици. Участниците, получили плазмалогени, са показали подобрена памет. Това подобрение обаче се наблюдава само при подгрупа пациенти, които са жени и са на възраст под 77 години. Причината да работи само за тази подгрупа не е ясна и трябва да бъде проучена допълнително с по-голяма група участници.

Има много разновидности на Ascidiae. Някои са показани в Kunstformen der Natur (1904) на Ернст Хекел. 

Справка: “Plasmalogens Eliminate Aging-Associated Synaptic Defects and Microglia-Mediated Neuroinflammation in Mice” by Jinxin Gu, Lixue Chen, Ran Sun, Jie-Li Wang, Juntao Wang, Yingjun Lin, Shuwen Lei, Yang Zhang, Dan Lv, Faqin Jiang, Yuru Deng, James P. Collman and Lei Fu, 23 February 2022, Frontiers in Molecular BiosciencesDOI: 10.3389/fmolb.2022.815320

The ConversationИзточникEating Sea Squirts Reverses Signs Of Ageing In Mice – New Research, The Conversation

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !