Виаграта е свързана с почти 70% по-нисък риск от болестта на Алцхаймер, установи проучване

Ваня Милева Последна промяна на 07 декември 2021 в 09:20 15666 0

Кредит Wikimedia Commons

Употребата на лекарството силденафил - по-известно с търговското име Виагра – е свързано с драстично намалена честота на болестта на Алцхаймер, показват нови изследвания.

Според проучване, водено от изследователи от клиниката в Кливланд, приемането на силденафил е свързано с почти 70 процента по-нисък риск от развитие на Алцхаймер в сравнение с неупотребяващите.

Това се основава на анализ на данни за здравноосигурителни претенции от над 7,2 милиона души, в който записите показват, че ищците, които са приемали лекарството, е много по-малко вероятно да развият болестта на Алцхаймер през следващите шест години на проследяване, в сравнение със съответните контролни пациенти, които не са не използвайте силденафил.

Важно е да се отбележи, че наблюдавани асоциации като тази – дори в огромен мащаб – не са доказателство за причинно-следствен ефект. Например възможно е хората от кохортата, които са приемали силденафил, да имат нещо друго, което подобрява шансовете им да не развият болестта на Алцхаймер.

Независимо от това, изследователите твърдят, че корелацията, заедно с други показатели в проучването – е достатъчна, за да определи силденафил като обещаващо кандидат-лекарство за болестта на Алцхаймер, чиято жизнеспособност може да бъде проучена в бъдещи рандомизирани клинични проучвания, предназначени да проверят дали наистина съществува причинно-следствената връзка.

„По-специално, ние открихме, че употребата на силденафил намалява вероятността от болест на Алцхаймер при хора с коронарна артериална болест, хипертония и диабет тип 2, всички от които са съпътстващи заболявания, значително свързани с риска от заболяването, както и при хора без [такива заболявания]“, обяснява изчислителното биолог и водещ автор на изследването, Фейсиун Чън (Feixiong Cheng) от Клиниката в Кливланд.

Не за първи път употребата на силденафил се свързва с по-добри здравни резултати, като преди това лекарството е показвало обещаващи резултати в редица различни научни контексти, включително изследвания на рак и малария.

Тук екипът на Чън използва изчислителни техники за картографиране на генетичните фактори, които хипотетично биха могли да повлияят върху проявата на болестта на Алцхаймер.

Мрежовият анализ взема предвид ендофенотипите на всяко лекарство – тоест кои негови компоненти влияят на биомаркерите. От разстоянието между ендофенотиповете, свързани с болестта на Алцхаймер, и биомаркерите, върху които влияят лекарствата, учените изчисляват най-подходящото лекарство – това, което засяга повечето биомаркери, свързани с болестта на Алцхаймер: оказа се, че това е силденафил, по-известен като Виагра.

Мрежов анализ на одобрени от FDA лекарства. Кредит: Fang et al. / Nature Aging, 2021

От над 1600 такива лекарства, които вече са одобрени от FDA, силденафилът се оказа един от най-обещаващите кандидати.

Това може да звучи объркващо – като се има предвид, че лекарството досега се използва основно само за лечение на еректилна дисфункция и белодробна хипертония – в изследователската общност вече се прокрадва мнението, че съединението силденафил може да има други видове ползи за здравето, като се има предвид влиянието му върху амилоидите и тау протеините, свързвани с патологията на Алцхаймер.

„Ние предположихме, че лекарствата, насочени към пресичането на молекулната мрежа на амилоидни и тау ендофенотипове, трябва да имат най-голям потенциал за успех… Силденафил, за който е доказано, че значително подобрява когнитивните функции и паметта в предклиничните модели, е представен като най-добрият кандидат за лекарство.

Хипотезата изглежда се потвърждава от данните от здравното осигуряване, като екипът установява, че употребяващите силденафил имат 69% намален риск от болестта на Алцхаймер в сравнение с неупотребяващите – намаление, което е значително по-силно от други видове лекарства, също изследвани в проучването - включително лозартан, метформин, дилтиазем и глимепирид.

Разбира се, изследователите подчертават, че нищо от това не установява причинно-следствена връзка, но на този фронт може да има и други обещаващи признаци.

В отделни експерименти, изучаващи човешки мозъчни клетки in vitro, за да проучат как силденафил може да осигури защита срещу когнитивния спад при Алцхаймер, изследователите забелязват, че невроните, третирани с лекарството, показват повишен растеж и намалено натрупване на тау протеини.

Още е рано, но тези ефекти биха могли да имат нещо общо с намаления риск за развитие на Алцхаймер в застрахователната кохорта. За тази цел е важно да се следват тези насоки по-нататък, коментира екипът.

„Сега планираме механично изпитване и фаза II рандомизирано клинично изпитване, за да проверим причинно-следствената връзка и да потвърдим клиничните ползи от силденафил за пациенти с Алцхаймер“, разказва Чън.

"Предвиждаме също така нашият подход да бъде приложен към други невродегенеративни заболявания, включително болестта на Паркинсон и амиотрофичната латерална склероза, за да се ускори процеса на откриване на лекарства."

Справка: Fang, J., Zhang, P., Zhou, Y. et al. Endophenotype-based in silico network medicine discovery combined with insurance record data mining identifies sildenafil as a candidate drug for Alzheimer’s disease. Nat Aging (2021). https://doi.org/10.1038/s43587-021-00138-z

Източник: Giant Study Finds Viagra Is Linked to Almost 70% Lower Risk of Alzheimer's
PETER DOCKRILL, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !