Древна столица на маите е открита в ранчото на животновъд

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 март 2020 в 00:30 8643 0

Кредит Charles Golden et al. Journal of Field Archaeology

Отдавна изгубената столица на маите е открита в задния двор на животновъд в Югоизточно Мексико. Сега кръстен Лаканха Целтал, кръстен на местния съвременен град, се смята, че е столицата на Сак Ц'и - "бялото куче" - царство, разположено в Чиапас, Мексико.

Учените търсят доказателства за този град на 3 000 години в продължение на повече от 20 години след като откриват надписи в други обекти на маите, описващи съществуването му. Едва през 2014 г. докторантът Уитакър Шродер (Whittaker Schroder) се натъква на продавач до магистралата, който му казва, че негов приятел, животновъд, е открил голяма плоча, която смята, че е принадлежала на маите. 

Разчетените надписи от плочата с размери 0,6 м на 1,2 м разказват истории за древна митична водна змия, няколко по-възрастни безименни богове и списък на династии владетели - всички разкази смесват мит и реалност. В долния край на плочата е разположена танцуваща знатна фигура, облечена като бога на дъжда Йопаат, носеща брадва в дясната си ръка и бойно оръжие, познато като манопла (бокс), в лявата.

Почти пет години минават в преговори, за да се осигури разрешение за разкопки в ранчото и през юни 2018 г. международен екип учени от САЩ, Мексико и Канада започва работа на мястото.

Отляво е рисунка на плочата, открита в ранчото, а отдясно - дигитален 3D модел. Кредит: Charles Golden et al. Journal of Field Archaeology

Сак Ц'и е основан около 750 г. пр.н.е и е съществувал повече от едно хилядолетие. Не е могъщо царство и е по-малко от други известни селища на маите както Чичен Ица например. Царството е разположено на границата между съвременно Мексико и Гватемала. Разкопките откриват редица монументи и останки от древни пирамиди, дворец и дори игрище, където играчите търкалят 9-килограмова топка. Първоначалното преброяване на структурите в Лаканха Целтал описва 120 постройки и 56 монумента, въпреки че вероятно много повече са били плячкосани и вероятно са разпръснати в публични и частни колекции.

В североизточния край на града се намира пирамида с височина 13,7 м, заобиколена от няколко сгради, за които се смята, че са били използвани от елита за религиозни и политически дейности. В югозападната част се намира двор с площ 1,5 акра наречен Plaza Muk’ul Ton или площад на монументите. Там стълбище води от площада към платформа, където са били погребвани членове на царското семейство. 

В обществото на маите, обикновените хора живеят в провинцията, където отглеждат различни култури и изработват керамични съдове и каменни инструменти. Тези стоки след това се носят на пазара в града, където се продават или заменят. 

"Очакваме продължаващите проучвания в Лаканха Целтал да открият нови измерения в познанието за политиката, икономиката, ритуалите и богатството на западните селища на маите", обясняват авторите в своята публикация в Journal of Field Archaeology, добавяйки че "динамиката и разнородната природа на управлението на маите съвпада със сходни политически институции, открити по целия свят".

Учените отбелязват, че тяхното откритие допринася за съвременното разбиране на политиката и културата на маите. Те смятат да се завърнат на обекта по-късно тази година, за да направят карта на древния град, използвайки технология за лазерно откриване и записване LIDAR, както и да укрепят сгради, които има опасност да се срутят, да опишат допълнителни скулптори и да изследват пазара в по-големи детайли.

Снимка на надписи, открити под паднал фрагмент от монумент. Кредит: Charles Golden et al. Journal of Field Archaeology

Източник: IFLScience - Ancient Maya Kingdom Discovered In Backyard Of A Mexican Cattle Rancher

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !